Categories
Без категория

US Naval Institute: Американският флот изостава с десетилетие от руския и китайския – gp-gallery.com

ВМС на САЩ заради изоставането си в развитието от ВМФ на Русия и Китай се стреми в максимално кратки срокове да обнови своя арсенал от противокорабни и крилати ракети. Те обаче едва ли ще успеят да разработят нови ракети преди началото на новото десетилетие, пише US Naval Institute.

Пентагонът се обърнал към Конгреса с искане да се заложат в бюджета за 2017 г. 434 млн долара, които да се насочат към обновяване на 250 крилати ракети тип „Томахоук” (Tomahawk). Според информация на US Naval Institute, тези средства няма да са достатъчни за модифицирането на всички „томахавки”. Този тип ракети обаче притежават един от най-големите радиуси на действие – 1850 км.

Освен това ВМС на САЩ търсят възможност да адаптират друга противокорабна ракета – Standard 6 (SM-6). Ако модернизацията е успешна, то, според шефа на Пентагона, нейният боен радиус ще бъде увеличен от 250 на 370 км.

Според US Naval Institute, главната противокорабна ракета на ВМС на САЩ е RGM/UGM-84 Harpoon, която може да се използва както от изтребител, така и от кораб или подводница. Основният й недостатък е извънредно малкият й радиус – под 130 км.

Очевидно е, че опитите за спешна модернизация на ракетното въоръжение на американските ВМС са предизвикани от успешната демонстрация на възможностите на флотовете на РФ и КНР.

През октомври 2015 г. руският ВМФ използва против цели в Сирия крилати ракети „Калибр”, способни да поразяват цели на 2500 км с точност до 3 метра.

Същевременно Китай публично демонстрира ракетата „Източен вятър” (Dongfeng DF-21D) с боен радиус 1450 км. и притежаващ огромна разрушителна сила.

loading…