Categories
Без категория

HSBC заменя Лондон за Хонгконг – gp-gallery.com

HSBC е една от двете най-важни за глобалната световна финансова система (другата е JPMorgan Chase) и винаги е излъчвала стабилност. Тя никога не е изпадала във финансови затруднения, не е била спасявана, национализирана и продавана. Това е нещо, с което нито една друга мега банка в света не може да се похвали.

Дори кризата през 2008 година не засегна сериозна трезора-повечето от „балонните ипотеки” банката успя да разпродаде преди да настъпи паника и така прибра близо 9 милиарда долара.

Днес обаче е необходима промяна- и една от възможностите е да се насочи цялото внимание към Азия, като се загърби старата Европа и САЩ. За това говори и факта, че от 2011 година досега HSBC е разпродала своята собственост в 78 големи американски компании, което намали бизнеса й в щатите наполовина.

Ако се изпълни неофициалното все още решение за напускането на Лондон и преминаването в Хонгконг, банката ще се съсредоточи върху азиатските си операции. А те носят по-голяма доходност от операциите в Европа и САЩ. Възможно е банкерите да имат и вътрешна информация, свързана със стабилността на финансовите пазари в САЩ и ЕС.

Преместването в Хонгконг не е по вкуса на Вашингтон, американците са чувствителни към своята финансова система, едва възстановила се от кризата. А и HSBC извършва всеки десети финансов превод в долари в света. Но очевидно нещата вървят към подобна решителна крачка.

Преминавайки в Азия, за банката ще е необходимо да си осигури подкрепата на Китай, защото плащанията в повечето страни на този континент са в юани. А и китайската валута вече е в кошницата на световните валути. Според експерти, този случай не е „мишките бягат от потъващия кораб”, а по-скоро „капитанът и целия екипаж търсят ново пристанище”.

loading…