Categories
Без категория

8 неща, които да направите преди да тръгнете на море! – gp-gallery.com

Юли и август са месеците, в които хиляди български семейства потеглят на мечтаната почивка. Независимо дали ще почивате в България или в чужбина, ако решите да пътувате с личния си автомобил е добре да се подготвите. Подобна препоръка отправя и испанският КАТ към водачите в кралството. Препоръките, публикувани от онлайн изданието 20 minutos са актуални и за България (с лека адаптация от наша страна – б.а.) Тръгвайте на дълъг път само с напълно изправен автомобил – проверете нивото на маслото, охладителната течност, налягането на гумите, светлините и чистачките. Силно препоръчително е да отскочите и до някой сервиз просто за една кратка проверка дали действително всичко е наред.

Имайте готовност за реакция при спукана гума – проверете дали резервната ви гума е добре напомпана и дали крикът и ключът за болтовете са на мястото си.
Не забравяйте светлоотразителната жилетка и триъгълника.

Проверете документите на автомобила си – подгответе си гражданската застраховка, талона за техническия преглед, талона на автомобила. Не забравяйте и големия талон, особено ако ще пътувате в страни като Гърция. Купете си винетка от предварително, за да не правите излишни маневри в началото на пътуването.

Проучете предварително маршрута, по който ще минете – възможно е в средата на вашето пътуване да има инциденти и трябва да сте подготвени с алтернативни варианти.

Изберете най-добрия момент за потегляне – съобразете тръгването си с вашия собствен график. Отделете си време за почивка преди да седнете зад волана. Съобразете се с очаквания трафик по магистралите и ако е възможно внимавайте слънцето да не грее в лицето ви по време на пътуването.

Натоварете внимателно багажа – отделете от времето си, за да го подредите вещите си в багажника, така че те да не пречат на видимостта в задното стъкло. Важен е и баланса на предметите, които ще поставите. При рязко спиране те могат да предизвикат инцидент или да накарат автомобила да поднесе. Най-тежките куфари трябва да бъдат натоварени първи и да са най-дълбоко в багажника. ВАЖНО! Не оставяйте предмети в купето, които могат да полетят и да ударят пътниците в случай на рязко спиране.

Почивайте по време на пътя – правете кратка почивка на всеки 2 часа или 200 км от вашето пътуване. Когато шофьорът е отпочинал и концентриран, опасността от катастрофа намалява с 12%. Не употребявайте алкохол или наркотици, когато сте зад волана. Оставете и мобилния си телефон да почива.
Спазвайте правилника за движение – Спазвайте дистанция от автомобила пред вас, не предприемайте опасни изпреварвания и бъдете толерантни към останалите водачи.

Източник: БЛИЦ