Categories
Без категория

6 от 100 българи oдобряват касапницата в Орландо, защото жертвите са хомосексуални! – gp-gallery.com

6% от потребителите в социалните мрежи у нас одобряват атаката в Орландо заради сексуалната ориентация на жертвите, сочи проучване на българската агенция за медийни анализи Perceptica. Според изследването, обхващащо периода 12-15 юни, само 21% са позитивните настроения сред Интернет потребителите спрямо гей обществото като цяло, докато 30% от коментиращите са критично настроени към хората с различна сексуална ориентация. Реакциите след нападението в клуб „Пулс“ са основно осъждащи (54%), като голямата част от коментиращите изразяват съчувствие спрямо жертвите. Изненадващо е присъствието на позитивни мнения – 6% одобряват или извиняват постъпката на Омар Матийн само заради факта, че голяма част от жертвите са с хомосексуална ориентация. Събитието извади на показ и негативните настроения на обществото по отношение на САЩ, като много от потребителите в социалните мрежи обвиняват управниците на страната за случилото се.

Критиката е насочена основно към оръжейната политика, но част от коментиращите критикуват и военната намеса на САЩ в страните от Близкия Изток. Общо 75% от коментарите са категорично против провеждането на София Прайд, 18% са „за“, а 7% не изразяват позиция. Повечето (82%) от несъгласните със събитието признават, че изпитват открита неприязън към ЛГБТ обществото. Голям е и процентът на хората, които твъдят, че не мразят различните, но и не одобряват откритата демонстрация на тяхната сексуална ориентация (13% от изказалите мнение).

Twitter потребителите са най-възмутени от атаките (65%) и най-толерантни към гей обществото (31% положителни мнения). От друга страна пишещите във форумите са изключително негативно настроени към София Прайд (82% „против“), а във Facebook се наблюдава най-силна неприязън към ЛГБТ общността като цяло. От направения анализ става ясно, че религиозните хора са сред най- острите критици на София Прайд и често са склонни да извинят насилието по верски съображения (83% от самоопределилите се като християни одобряват акта). За сметка на това в дебата за нападението християнството се споменава много по-рядко, отколкото гей обществото, исляма, тероризма и политиката на САЩ.

Източник: БЛИЦ