Categories
Без категория

Юнкер: Изваждането на Гърция от ЕС не е решение на проблема

„Ако извадим Гърция от Европейския съюз няма да си решим проблемите“, смята Юнкер.

Това заяви шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер по време на посещението си в Льовенския католически университет. Според него гърците трябва да направят съществени компромиси в исканията си, за да постигнат разбирателство с европейските си кредитори. Той добави, че, ако Атина го стори, то Европейският съюз е длъжен да й отговори по адекватен начин.

Според председателят на ЕК изключването на южната ни съседка от съюза не е решение на проблема и трябва да се потърси друг начин, чрез който и двете страни да бъдат доволни. В момента се водят преговори за преструктуриране на дълга между Гърция, ЕК, МВФ и ЕЦБ.

На въпросните преговори от Международният валутен фонд са заявили, че ще оттеглят финансовата си помощ от Гърция, ако Европейският съюз не отпише голяма част от дълга на балканската страна. Гърците трябва да заплатят 7,2 милиарда евро на кредиторите си, за да избегнат фалитът. Половината от тези пари вероятно ще бъдат осигурени от МВФ. Кредиторите обаче, категорично отказват да „опростят“ парите, които са дали на гърците.