Categories
Без категория

Юго, Гогол, Вонегът и Стивън Кинг ни учат как се пише – gp-gallery.com

Уникален наръчник „Писането. Професионалните тайни на майсторите в литературата“ пусна на пазара издателство „Милениум”, пише „Ретро”. В книгата ще откриете полезни съвети за начинаещите писатели и вдъхновяващи цитати от световно признати имена на литературата от различни поколения и краища на света. Те обхващат целия диапазон на писателския труд: от първоначалния импулс и диренията, през реализацията, подбора на изразните средства и творческия блокаж, до успеха и критиката… Въпреки всички различия помежду си творците често са изненадващо единодушни, ала нерядко встъпват в люти противоречия за съвсем прости неща.

Това е книга с идеи и съвети за творческо писане, подходящи за всички, които искат да превърнат искрата на вдъхновението в огън. Изградена на тематичен принцип, тя представя някои от основните трудности при писането. Задачата да сътвориш ново преживяване от думи не е никак лека. Вдъхновени от своето творчество и това на класически и съвременни майстори на литературата, над 260 автори илюстрират и коментират разглежданите теми.

Това са думи от писатели за писането – кратки, точни, ясни, взети от интервюта или от собствените им текстове. Те ще ви накарат да се замислите, може би ще предизвикат у вас нови въпроси, ще ви помогнат да изградите представа за своята работа, да придобиете по-внушителен авторски глас и да усъвършенствате собствения си стил.

„Писането“ може условно да се раздели на две части. Първата част събира всички трудности и препятствия, срещу които се изправя писателят. Започва – едва ли е изненадващо – с четенето; минава през началните етапи на мотивацията, изграждането на работни навици и справянето с моменти, в които буксуваш; има ясни препоръки за техническата страна на нещата – сюжет, герои, диалог, изразни средства и стил; не остават скрити и предизвикателствата на колегите, читателите, редакторите и критиката. Думите на всеки от писателите са кратки, почти афористични. Има дори списъци с правила. Между тях е скрит сандъкът с инструменти, които трябва да подредите правилно и да използвате при нужда.

В крайна сметка за тези хора писането е начин на живот. За мнозина от тях, както за редица гении и творци, то е съпроводено и с опасни пороци. Цяла глава е посветена на алкохола, на хубавите и лошите преживявания, свързани с него. Това е и повод за окуражаващото предупреждение на Джеймс Джоунс:

Пиячката не трябва задължително да върви ръка за ръка с професията писател, както – изглежда – се възприема в Америка. Следователно обявявам тържествено пред всички млади хора, опитващи се да станат писатели, че всъщност не е нужно първо да се пропиват.

Във втората половина на книгата са включени биографии на писателите, които ни въвеждат в своя свят. Представени са кратки портрети на всички автори, цитирани в изданието, без изключения. В списъка си правят компания както класици, така и модерни имена: Плиний, Виктор Юго, Херман Мелвил, Николай В. Гогол, Кърт Вонегът, Стивън Кинг, Джефри Арчър, Джон Грийн… Те не са никак малко, затова за удобство са подредени по азбучен ред, което прави всяка справка лесна и светкавична. Не са пропуснати и някои емблематични имена в нашата литература като Блага Димитрова, Йордан Йовков, Георги Господинов, Алек Попов и др.

Писането в идеалния случай е равновесие между личния и публичния свят. Трябва да смятаме това за изкуство и за занаят. Без занаятчийската страна изкуството остава за лично ползване; без изкуство занаятът е скучна, монотонна работа, обслужваща пазара.

Всеки се е пробвал да напише нещо поне веднъж. „Писането. Професионалните тайни на майсторите в литературата“ е полезна не само за писателите, но и за всеки, който трябва да убеди някого в нещо. Книгата ще ви даде представа какво е, какво може и какво трябва да бъде писането. Независимо дали сте писател, журналист, рекламист, преподавател, политик, изобретател, ако се опитвате да пишете и искате съвет, ако сте се опитвали да пишете и се чудите какво не е наред, ако белият лист ви гледа ужасяващо, ако сте притиснати от крайни срокове – тази книга е за вас.