Categories
Без категория

Ще проверяват магистратите с финансови активи в КТБ – gp-gallery.com

Eтичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС) реши да започне проверка на парите на магистратите в Корпоративна търговска банка (КТБ). Това каза пред БНР председателят й Ясен Тодоров.

Той не се ангажира със срок за приключване на проверката заради поредицата от институции, от които съдебните кадровици чакат отговори.

Първи в списъка са синдиците на КТБ. От тях се чака актуална информация за размерите на депозитите, ако е възможно по години.

От Етичната комисия ще помолят да им бъде предоставена информация само за действащите магистрати, ако това бъде възможно.

След това идва ред на Сметната палата. Именно заради нея е очакването за информация за магистратските влогове по години, за да може да се установи дали има разминаване в данните.

Етичната комисия на ВСС ще пише и на НАП, каза Тодоров, като припомни, че според официална информация Агенцията вече работи по целия списък с депозитите. Той допълни, че очаква институциите да реагират в спешен порядък.

По-рано днес председателят на Съюза на съдиите в България Атанас Атанасов заяви, че проверка е необходима, за да се изясни истината. Според него, Етичната комисия трябва първо да установи кои от списъка на синдиците са действащи магистрати.

„Това, което ВСС може да направи, също така е да се направи една статистика от тези 150 съдии специално, колко от тях имат влогове до сто лева, до петстотин лева и така нататък, за да се види в действителност, че е мит това, че магистратите са някакви свръх богати хора, несъответстващо на техните доходи”, каза той.

loading…