Categories
Без категория

Шофьорът на Преслава, който уби човек, и подкупно ченге се изправят пред съда – gp-gallery.com

Станалият скандално известен шофьор на фолк дивата Преслава Иван Саравски, дребният далавераджия Сергей Джамбазов-Серго Комисионера и подкупното ченге от пловдивския КАТ Костадин Илиев се изправят пред съда. Окръжна прокуратура-Пловдив внесе обвинителен акт срещу 40-годишният полицай по пет обвинения – за оказване помощ на шофьор, предизвикал катастрофа, да избегне наказателна отговорност; за използване на служебното положение за набавяне на облага; за приемане на подкуп, както и за незаконно държане и придобиване на боеприпаси и неправилното им съхранение.

Саравски ще отговаря за нарушаване на правилата за движение, за това, че шофирайки с бясна скорост, блъснал и убил старец, след това е избягал от местопроизшествието. Другите обвиняеми са Тихомир Монев, на 35 г. от Варна, и Борислав Ташев, на 32 г. от Пловдив. Те са помогнали на водача да се укрие, за да избегне наказателна отговорност. Сергей Джамбазов-Серго Комисионера, на 39 г. от Пловдив, ще отговаря за това, че умишлено улеснил длъжностно лице – полицай, да използва служебното си положение да набави за себе и си и за него облага. Серго е известен с това, че взимал от чакащите пред КАТ на опашки водачи дребни суми от по 20-30 лева, за да влязат по-бързо и да регистрират колите си. Част от парите като подкуп взимал полицаят Илиев.

Както БЛИЦ съобщи, На 6 декември 2014 г. в Пловдив, при управление на лек автомобил „Ауди” Иван Саравски , е нарушил правилата за движение като по непредпазливост е причинил смъртта на Петко Петков, на 84 г., от гр. Пловдив. Катастрофата е станала на пешеходна пътека, Сарафски и не е уведомил МВР, не е оказал помощ на пострадалия и е избягал от местопроизшествието. По време на разпитите Саравски е заявил, че не е шофирал колата, зад волана бил зет му.

Костадин Илиев е предаден на съд и за това, че в периода от 12 януари 2015 г. до 25 март 2015 г. в гр. Пловдив, на три пъти като полицай в сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР-Пловдив, като извършител и в съучастие със Сергей Джамбазов, като помагач, е използвал своето служебно положение да набави за себе си и за другиго противозаконна облага в размер на 220 лева. Той е помогнал в два случая да се извърши по-бърза регистрация на моторно превозно средство в сектор „Пътна полиция“-Пловдив, и в трети – помогнал на друго лице да премине преглед за техническа изправност и да пусне спрян от движение лек автомобил „Тойота Хайлукс“.

Костадин Илиев е предаден на съд за това, че като подбудител и помагач е спомогнал Иван Саравски да избегне наказателно преследване, като е дал съвет на Тихомир Монев да бъде намерено друго лице, което да заяви пред органите на МВР, че е управлявал автомобила, причинил катастрофата, вместо Саравски. В хода на разследването е било проведено претърсване и изземване в дома на Илиев, разрешено от Окръжен съд-Пловдив. При това процесуално действие са били иззети 89 бойни пистолетни патрони, които държал без разрешение. Част от тях съхранявал в нарушение на установените правила.

Костадин Илиев е предаден на съд и за това, че от 23 август 2014 г. до 20 март 2015 г. в гр. Пловдив е поискал и приел от Н.У. дар, който не му се следва – подкуп в общ размер от 1 800 лева, за да упражни влияние при вземане на решения от длъжностни лица за намаляване изтърпяването на наказание лишаване от право да управлява МПС.

Тихомир Монев ще отговаря за това, че на 6 декември 2014 г. поискал от Костадин Илиев да даде съвет как Саравски да избегне наказателно преследване след пътно транспортно произшествие, след което предал този съвет на Саравски.

Борислав Ташев е предаден на съд за това, че на 6 декември 2014 г. е спомогнал на Иван Саравски да избегне наказателно преследване, като се е представил вместо него пред полицейски орган за водач на лек автомобил „Ауди А3“ и заявил същото в разпит в качеството на свидетел. Ташев е зет на шофьора на Преслава.

Сергей Джамбазов е предаден на съд за това, че в периода от 12 януари 2015 г. до 25 март 2015 г., на три пъти, като помагач, в съучастие с Костадин Илиев, като извършител, умишлено го е улеснил чрез използване на служебното си положение да набави за себе си и за него противозаконна облага в общ размер на 220 лева.

По делото са разпитани 42 свидетели, извършени са експертизи и др.