Categories
Без категория

Човекът, който нямаше сърце и пулс – gp-gallery.com

Крейг Люис от Тексас тъкмо навършил 55 години и му поставили страшна диагноза. Оказало се, че е болен от рядко заболяване – амилоидоза. Това е нарушение на белтъчния обмен на веществата, в резултат на което в тъканите се натрупват аномални белтъчини, които увреждат и вадят извън строя органите.

Болестта поразила първо сърцето на Крейг. Оставали му само няколко дни живот, тъй като не можели да му присадят донорско сърце, което скоро също щяло да бъде поразено от болестта му. Тогава медиците от Тексаския кардиологичен Били Коун и Бад Фрейзър предложили на болния да заменят сърцето му с иновационен изкуствен механизъм.

Всички предишни модели изкуствени сърца работеха на принципа на имитацията на истинския орган. Коун и Фрейзър решили да заменят сложната система от клапани с миниатюрни турбини. Те осигурявали равномерна циркулация на кръвта без резки тласъци. Така че пулсът изчезва при човек с такова изкуствено сърце.

„Основната задача на сърцето е да осигури циркулация на кръвта по целия организъм. А той е устроен така, че сърцето може да прави това единствено чрез съкращаването на мускулите. Но това не означава, че и изкуственото сърце трябва да работи на този принцип. Например птиците, за да летят трябва да размахват крила. Но развитието на авиацията показа, че много по-лесно и ефикасно е да се направят летателни апарати с неподвижно крило”, обяснява Били Коун.

Новият модел изкуствено сърце вече бил успешно изпробван на телета. Сега и Крейг Луис дал писмено съгласие за първото в света присаждане на такъв механизъм на човек.

Трансплантацията на механичното сърце преминала успешно. Само след 2 дни Крейг вече можел самостоятелно да сяда в кревата, а след седмица се изправил на крака!

„Отдавна не съм се чувствал така добре, както сега. Макар да е доста странно да не усещаш пулса си, всичко останало е просто прекрасно. Уверен съм, че това изобретение има голямо бъдеще. Безкрайно съм щастлив, че в света има такива умни глави”.

За съжаление трансплантацията на механичното сърце само отложила печалната кончина на Крейг. Амилоидозата продължила да поразява други негови жизненоважни органи. След два месеца той издъхнал заради проблеми с черния дроб. Но неговият пример показва, че изкуствените сърца с непрекъсната циркулация могат да станат истинско спасение за хората с тежки кардиозаболявания.

loading…