Categories
Без категория

Цените на цветята скочиха рязко за 8-ми март – gp-gallery.com

И тази година в навечерието на 8-ми март цените на цветята тръгнаха нагоре. Истината е, че на пазара има цветя за всеки джоб – от цвете за левче до луксозни скъпи букети. Лалетата и зюмбюлите са сред най -търсените цветя. Все повече се купуват и цветя в саксии за празника.
Тенденцията се налага от няколко години, а причината е, че хората предпочитат живо цвете, което ще радва собственика си дълго време. „Най-хубавата стока в света, това са цветята”, казва Андрей Найденов, вносител и търговец на цветя, цитиран от Нова тв.

Родното производство не може да се похвали с голямо разнообразие, но това се компенсира с вноса. Най-много цветя за нашия пазар идвот от Холандия, Гърция и Турция. „Това е най-хубавата борса в света, холандската борса, там идват отвсякъде, от Южна Америка, от където се сетите има”, добавя Андрей Найденов.

А от обширните холандски полета лалетата пропътуват хиляди километри със самолети, преди да стигнат до нас. И последна спирка. Преди да ги видим по пазарите, цветята минават оттук в оранжериите и складовете на вносители и производители. Преди празника, те отчитат поскъпване навсякъде, включително и на холандската борса.

„Нашите търговци също приемат чуждия опит и също така успешно вдигат цените. Примерно ако лалето влезе на цена да кажем 70 стотинки, задължително цената е поне 1,5 лв. Тоест формулата е проста – взимам за един, продавам за два, взимам за 3, продавам за шест”, казва Валентин Петков, производител и вносител на цветя.

А ден преди осми март, цветя има навсякъде. Пазарите вече са заляти от цветя. А разнообразието е както във видовете, така и в цените, на които се продават. Най-търсени са лалета, фрезиите, розите и зюмбюлите.

„Зюмбюлът около шест лева върви, игликата на пет. Най-голям наплив утре ще има”, прогнозира Валентин Петков, производител и вносител на цветя.