Categories
Без категория

Хищната хиена Петра за 130 000 бакшиш от Жоро Големия и още много.. – gp-gallery.com

Петра е сред най-големите ретро величия на поп фолка. Това е жената, която пуска песента ‘‘Хищна хиена‘‘ просто за да запълни бройката в албума си, а на другия ден цяла България я пее. Петя Атанасова – Петра е родена на 8 октомври 1963 г. в Хасково в семейството на гръцки емигранти. Завършва руска филология в Санкт Петербург, където работи с руски музиканти. След дипломирането си работи като учителка в Хасково. Там създава музикална група, с която работи в ресторант. 
Развива музикална кариера за фирма “Пайнер” в периода от 1998 до 2002 г., а през 2003 г. се прехвърля в “Съни Мюзик”. Впоследствие заминава за Кипър, но през 2009 г. се завръща обратно в България и пуска още няколко парчета като самопродуциращ се изпълнител. Омъжва се за актьора и писател Стефан Цирков, от когото има 2 дъщери, но по-късно се разделят. След напускане на музикалния бизнес открива български ресторант в Кипър, където вече 13 години живее с втория си мъж, гръцкия бизнесмен Димитрис. Певицата откровено се връща назад в златните години на по фолка – ексклузивно за вестник “ШОУ”! 

– Петра, как си изкарваш през лятото? Почиваш ли, работиш ли?
– Кипър е един екзотичен курорт и през цялата година се чувствам като на почивка. Обикалям плажовете, плувам. Дъщеря ми има басейн, който посещавам често. Обичам да ходя на риболов, да рисувам, подготвям няколко нови песни. Работя върху себе си!

Засега имам две готови песни, дело на Владимир Густав от Русия, мой голям приятел, автор на песните на Алла Пугачова и други руски звезди.

– Обичаш ли да пътуваш?
– Да, много обичам да пътувам. Съпругът ми също обича пътешествията и постоянно ме изненадва със странни предложения от рода на: “След 15 минути да си готова. Трябват ти две рокли и парфюм.” А аз не знам накъде отиваме… много е забавно. Единственото, което ме притеснява, е полетът, който преживявам много трудно, защото напоследък

имам страхова невроза от самолети 

след тези атентати, които постоянно се случват по летищата.

– Завършила си филология в Русия, какво помниш от този период, каква беше Русия тогава?
– Завършила съм в най-големия университет в Русия. Учила съм немски, английски, латински и гръцки. Впоследствие работех като преподавател по руски език. Прекарах 10 години в тази прекрасна страна. На кандидатстудентските изпити се явих в 7 различни университета, съвсем различни специалности – напук на родителите ми. Майка ми настоя да стана филолог, докато баща ми не се месеше толкова. Накрая бях приета навсякъде в 7 различни специалности. В крайна сметка майка ми успя да наложи твърдата си ръка и смятам, че не сбърках.

После бях любимката на моите ученици, бяха много респектирани, защото имам подход към хората. Както казваше директората ми тогава: “Атанасова, като влезеш в стаята, и настава тишина, просто умееш да привличаш внимание.” Всеки ден им давах контролни в първите 15 минути на часа, стресирах ги! (смее се).

– Как реши да се явиш на кастинг в “Пайнер”? Помниш ли този ден?
– Въобще не съм се явявала на кастинг. Познавах се с Ленко Драганов. Работех с една рок банда, трио мъже, които никога не бяха взимали певица, но като ме чуха, ме избраха. След това работех една година в Кипър, а когато се върнах, Ленко ми каза: “Ето, ние направихме “Пайнер” с г-н Димитров, ако искаш, ела да запишеш няколко песни!” Направихме песните, повече от които бяха авторски. Митко ги чу и каза: “Какви са тия песни, бе – лапачки, лапачки…” Накрая реши да обмисли. На другият ден ми се обадиха, за да отида и да подпиша 10-годишен договор.

– Помниш ли първия хонорар и какво си купи с него?
– Честно да ти кажа, нямам никакъв спомен, мисля, че пях в Свиленград.

Първият ми хонорар беше 800 лв. 

Аз обичам парите, асцендентът ми е Телец – радвам им се. Не помня какво съм си купила с първия си хонорар, най-вероятно съм отишла да ги внеса за някой плейбек. Като се замисля, всичко в живота си съм правила само и само за да пея. Аз съм едно дете на своите родители и никога не съм била лишена от нищо, живеех заради музиката. Винаги съм си задавала въпроса: “За какво го правя? Нямам нужда нито от кола, нито от апартамент. Всичко си имам!” А аз пътувам до посред нощите, рискувам живота си в студ и сняг, но… обичам да пея.

– Кой е най-големият бакшиш, който си получавала?
– В България най-големият ми бакшиш е бил 130 000 лв. от Жоро Илиев, в чужбина – до 20 000 долара на вечер. С Жоро бяхме приятели, доколкото можеше да бъдеш приятел с него. Той харесваше моя глас, моите песни. На участията ми винаги плачеше на песента “Сине, сине”! Падаше в краката ми и държеше коленете ми – тази песен той поръчваше за брат си. Това бяха лошите момчета на нашето време, аз така ги приемах. Те ме смятаха за мъжко момиче. Това бяхме ние – приятели.

Но за мен бакшишите не са били средство за оцеляване, а по-скоро благодарност. Дори едно цвете беше важно за мен, дълго си пазех цветята, които съм получила. Имах колеги, които изхвърляха камари с цветя, защото не им беше важно. Аз си вземах абсолютно всички цветя и си ги пазех с любов. Между другото, до ден-днешен, в дома на родителите ми се пазят чували с цветя от фенове.


Георги Илиев (вдясно) със свой авер на купон

– Най-неприличното предложения, което си получавала? 
– Като видиш една жена на сцената, която е недостъпна, я пожелаваш по-силно. Аз имах принцип – на всички и на никой. Предлагали са ми сума пари, а аз съм отговаряла: “Виж какво ще ти кажа, моето момче, я сега се върни и си ходи у вас, ти нямаш толкова пари, за да ме купиш. При което ми отговаряха: “Ама, Петра – кажи де, 5-10-15 хиляди долара, евро, марки…” Имало е мои колежки, които извършват подобни услуги. Аз не съм виждала.

– Смяташе ли, като правеше “Хищна хиена”, че ще стане такъв хит?
– Аз бях записала всички останали песни и тази точно ми беше като резервен вариант. Накрая, защото трябваше да бъдат 12, реших да я включа. Дълго й мислехме текста, много се чудех какво да е. Прибрах се един ден у дома и казах на Стефан /Стефан Цирков – съпругът й тогава – б. а./ да го мислим. На мен ми дойде на ум хищна хиена, защото така ми викаха:

“Като хиена си, бе, Петра, като хиена!” 

Фразата пасна точно на музиката. Митко като я чу, каза: “Това е хитът. Тотален хит, бих казал!” Аз много се учудих.

На другия ден в цяла България парчето гърмеше. Целият димитровградски пазар кънтеше, това си го спомням толкова добре! Беше събота. Получихме обаждане: “Елате да чуете какво става, гърми от канализацията ‘‘Хищна хиена‘‘, завладяла е целия град. Когато отидохме, се чуваше отвсякъде.

Тиражът на албума беше разпродаден за 2 дни!

– С Митко Димитров сте се разделили, защото те е принудил да избираш между пеенето и любовта, оттогава чували ли сте се? Предлагал ли ти е пак да се върнеш в компанията?
– Не, Митко не е от хората, които могат да канят някой. Той е зодия Риби, те не са от хората, които правят компромиси. При тях всичко е бизнес, а в бизнеса няма емоции. Мен единственото, което ми липсва, е сцената, като активно действаща певица, това да се появявам всяка вечер да пея някъде. Но да се връщам във фирми, със сигурност не ми липсва.

– Кои бяха приятелствата ти във фолка?
– Митко Пайнера не разрешава приятелства във фирмата, а е на принципа “Разделяй и владей!” Ти знаеш, че в нашия бранш приятелството е дотам: “Здравей, как си, добре изглеждаш”. Чак приятелства много трудно се създават. По-близка съм била със Силвия, Глория, Ивана, Азис, Галена.


Преслава 

– Какво мислиш за новите звезди: Преслава, Галена, Галин и Фики?
– Галена и Преслава бяха вече в “Пайнер”, когато аз напуснах фирмата. За Галин нямам поглед, за мен той има някакъв негов си стил, който се харесва на тийнейджърките. Аз не съм му фен. Приятно момче е, но аз не харесвам песните му. Не може да ми влезе под кожата. Дано не ми се разсърди… Направи един хит, за друг не съм чувала.

Фики го помня на едно участие, когато сигурно е бил на 5 годинки. Тони пееше с оркестър, аз също. През цялото време търчеше по мене и искаше да ми взима микрофона: “Искам го тоя микрофон, дай ми го. Аз ще пея като тебе, аз ще пея “Хищна хиена”, крещеше тогава. Много ме беше яд на това дете и се развиках на баща му: “Тони, прибери го, бе, не мога да си представя програмата!” На него му стана малко криво тогава… Виждаш ли какво нещо е съдбата, на който каквото му е писано. Фики е добро момче, музикант, има музикална култура. Има песни, които ми харесват.


Фики Стораро

Преслава пее, момичето. За нея мога да кажа, че има хубав глас. Има нещо в нея, което според мен още не е показала. Но тя не е атрактивна. Докато Галена е изключително атрактивна. Не знам дали феновете им ще ме разберат правилно. Не става дума само за шоуто. Преслава има суперглас, но няма харизма. Азис беше казал преди години, когато ми гостуваше в Кипър: “Баба ми е казала – има хора, родени с бяла звезда на челото, това са хората с харизма!” Уважавам Преслава, обичам я, толкова много искам да има огромни успехи, но… Преслава е много добра певица и професионалист, но аз лично не съм й фен. По-скоро съм почитателка на Галена.

Ето една Нелина, уникален глас, уникална певица – но тази жена няма харизма.

– Има ли разлика между колежките ти тогава и сега?
– Всичко е едно и също. Някои го правят, за да оцеляват, други, за да погъделичкат собственото си самочувствие и его, защото са свикнали да бъдат в центъра на прожекторите. Някои от моите колежки, които са по на 45 години и отгоре, няма как да напуснат сцената. Особено ако нямат образование и друг занаят, с който да продължават. Те трябва да се борят със зъби и нокти, за да бъдат актуални. Има и други, които си имат таланта и си го правят за кеф.

– Имаш две дъщери – каква майка е Петра!? На колко години станаха децата ти, с какво се занимават?
– Винаги съм била доминираща майка.

Аз съм егоист 

Малката ми дъщеря е като мен, докато голямата ми е с по-благ характер. Тя е телевизионен водещ, малката се занимава с политика. Едно дете чудо, от което мога само да се възхищавам. Липсвало ми е времето, в което не съм била до дъщерите си. Те са отгледани от баби.

– Още си с Димитрис, пишеше, че сте разделени?
– Това са някакви клюки и щуротии. Ние се оженихме преди 13 години, все още се обичаме. Благодаря на Бог, че ми го даде. Даже днес му казах, че той е най-добрият баща и съпруг. Старае се да не се натоварвам с нищо, жали ме как може толкова много да съм се мъчила и обикаляла и казва: “Сега аз ще работя.” Затова е категорично против да се занимавам с каквото и да е било. Пътуваме, забавляваме се, щастливи сме. Ето даже вчера ми направи една уникална изненада, имах имен ден скоро. По едно време ми каза: “Хайде, излез, да се разходим малко.” Тръгнах по анцуг и по едно време се оказахме в едно приказно заведение на брега на морето, което той беше резервирал само за нас двамата. Уникално място, вечеря на свещи, романтична музика. Винаги успява да ме изненада и да е мил. Вече се чудя откъде му хрумват такива идеи. Най-вероятно любовта все още съществува.

Едно интервю на Костадин КОСТОВ

Паднала в басейн в Америка

Спомням си в Америка, където преди мен пееха “Пантерите”, а след тях бях аз – звездата. Появявам се, започвам да пея, кеф ми е… И както пеех на едни огромни токове, падам в едно езерце, което беше в центъра на самата сцена. Имаше златни рибки вътре. Може би трябваше да го изиграя по някакъв начин и вдигнах ръката с микрофона като руски войник. Изкараха ме накрая, около мен течеше вода, кабели. Падала съм и в торти. При мен все падания има, спомня си ретро тигрицата.

6 пъти връщала билети заради страх от самолет

Най-забавната история с наше пътуване със съпруга ми е това, че 6 пъти трябваше да купуваме билети и след това да не летим до дадената дестинация, защото аз отказвах.

Трябваше да отидем до Санторини през Атина, където да имаме прекачване. Ние имаме вила в Атина. Беше много забавно, но едва ли е било така за него, защото му се наложи 6 пъти да купува и губи билетите, докато аз се престраша да излетя, разказва певицата пред “ШОУ”.

Източник: БЛИЦ