Categories
Без категория

Учени от Швеция откриха нова супер храна – gp-gallery.com

Учени от Швеция са открили „нова“ суперхрана, която в действителност присъства в менюто на човека от хилядолетия. Авторите на настоящото проучване от университета на Лунд са установили, че редовната консумация на ечемик е свързана със „забележителни“ ползи за здравето, пише в. „Сънди експрес“, цитиран от БТА.

Зърнената култура, която присъства в редица хранителни продукти, може да намали риска от диабет, сърдечносъдови заболявания и затлъстяване.

Шведските изследователи са открили, че ечемикът, подходящ за използване като алтернатива на картофите и ориза, бързо подобрява здравето, потискайки апетита.

„Забележителните“ според специалистите здравословни ефекти от ечемика настъпват, когато зърненият продукт попадне в червата, където окуражава освобождаването на полезни бактерии и хормони.

За целите на изследването участниците са консумирали хляб, приготвен основно от ечемик, на закуска, обяд и вечеря. Около 11 до 14 часа след последното хранене, на изследваните лица са направени тестове за рискови фактори за диабет и сърдечносъдови заболявания.

Специалистите са установили, че за краткото време след последната консумация на ечемик, матаболизмът на участниците се е подобрил, нивата на захарта и инсулина са се понижили и се е увеличила чувствителността им към инсулина. При изследваните лица е отчетен и подобрен контрол над апетита.

loading…