Categories
Без категория

Унгарски вестник: България вдига още 130 км ограда заради бежанците – gp-gallery.com

В България се обмисля възможността за строеж на ограда по границата с Гърция, за да се препречи пътя на мигрантите към Западна Европа, пише унгарският седмичник Heti Világgazdaság, цитиран от „Фокус“. Изданието помества думите на българския министър на отбраната Николай Ненчев: „Българското министерство на отбраната е готово, ако е необходимо, да построи скоро ограда на границата с Гърция“.

Около четиристотин български военнослужещи са разположени на границата с Гърция, като министър-председателят на страната заяви, че скоро към тях ще се присъединят нови 500.

Властите на страната се стремят да разширят съществуващата вече 30-километрова ограда по границата с Турция с нови 130 км. В момента около 2 хил. полицаи са разположени по 260-километровата българско-турска граница.

В събота в България ще пристигнат австрийските министър на вътрешните работи и на отбраната Йохана Микл-Лайтнер и Ханс Петер Доскозил. Те ще се срещнат с българския министър-председател и ще обсъдят възможното изместване на миграционните потоци.
Миналата година повече от 30 хиляди мигранти са влезли на територията на България, но по-голямата част от пристигащите пътуват към по-богатите страни в ЕС. Сега българските власти се опасяват, че този брой може да продължи да се увеличава, след миналата седмица бе затворен т.нар. „балкански“ маршрут.