Categories
Без категория

Убиха един от водачите на Ислямска държава

Иракски военни убиха Абу Мариа, който оглавяваше частите на Ислямска държава в Тикрит.

Днес националната телевизия в Ирак информира своите зрители, че един от главатарите на Ислямска държава е бил убит при операция на иракската армия. Става дума за Абу Мариа, който е бил провъзгласен за водач на силите на джихадистите в два района от провинция Салахеддин. Заедно с него са били убити и помощниците му.

Трупът на терориста е бил открит североизточно от град Тикрит, където се проведе операцията на иракските военни части, подкрепени от шийтците и сунитците. Те успяха да си върнат контрола върху град Тикрит, който беше под пълната власт на Ислямска държава. Към днешна дата продължава операцията на иракската армия по разчистването на остатъците от екстремистките банди.  Военните оперират по данни на иракското разузнаване.

Отговорът на Ислямска държава обаче не закъсня. Късно снощи джихадисти са атакували петролната рафинерия в иракския град Байджи, която е най-голямата в страната. Иракските военни обаче, са успели да удържат на атаката на ислямисите и да запазят контрола върху нея.