Categories
Без категория

Тя стана първата жена без матка, която роди, щастието й няма граници – gp-gallery.com

Мейлин Стенбърг и Клас Нилсън от Гьотеборг с право може да се смятат за една от най-щастливите двойки в света, защото раждането на детето им бе истинско чудо. Нещо повече, думата „чудо” тук се използва в буквалния смисъл.

Мейлин и Клас от дълго време живеят заедно и безумно се обичат. Но любовта им бе помлачена от едно пичално обстоятелство. Двойката не можеше да има деца, защото Мейлин страда от синдрома Рокитански – Кюстнер. Това е вродена аномалия, при която момичевцата се появяват на бял свят без матки.

По-рано се смяташе, че жените с такава диагноза не могат да станат майки по естествен път. Единственият вариант за тях бе оплождане в епруветка и износване на плода от сурогатна майка. Неотдавна жените с този проблем получиха шанс сами да станат майки!

Екип от Гьотеборгския университет решава са проведе смел експеримент, в който са включени 9 жени без матки. При някои от тях този орган липсва по рождение, при други е отстранен заради рак на шийката на матката. На деветте жени били трансплантирани матки от техни роднини, които се съгласили да станат донори.

„Това е съвършено нов вид хирургия. Учебници за провеждането на тази операция просто не съществуват. Матката има много сложно кръвоснабдяване, затова при трансплантацията е изключително трудно да се запази нейната работоспособност. Ние откриваме нова страница в медицината”, казва професор Бреннстрьом.

На Мейлин е присадена матка от нейна 60-годишна роднина – Ева Роуз. Тя вече е родила две деца и има четири внучета. Ева без да се двуоми става донор.

Всичките девет оперции преминават успешно. Лекарите имат сериозни съмнения, че пациентките с донорски органи ще успеят да забременеят. Но ето, че само след 1 година Мейлин успява!

Бременността й преминава без особени усложнения. Раждането е малко преждевременно, но без никаква опасност за бебето. За още по-голяма сигурност лекарите решават раждането да е със секцио и така на бял свят се появява очарователно момченце, което е кръстено Винсент.

Родителите му са на седмото небе от щастие. Благодарение на съвременната медицина се сбъдват и най-смелите мечти, отбелязва Daily Mail. А вече има информация, че още две от участничките в експеримента също са забременели.

loading…