Categories
Без категория

Тъпчат децата ни с бонбони и безалкохолни пълни с отровата аспартам! – gp-gallery.com

В 293 от проверките, извършени в обекти в обхвата на Окръжната прокуратура във Варна, са направени 7 предписания за спиране на реализацията на продукти, които са забранени. Сред тях са пици, бутерки, сандвичи, айрян, бонбони, пшеничени пръчици, безалкохолни напитки с аспартам и натриев цикламат, плодови топчета, замразено фрапе и тесто. Това сочат данните от приключилата проверка на прокуратурите в обхвата на Апелативна прокуратура – Варна по надзора за законност, чиято цел беше да се провери храната и напитките, предлагани в детските заведения, училищните столове и обектите за търговия на дребно на територията на училищата, както и храните, които се предлагат на организирани мероприятия за деца и ученици, пише „Монитор“.

Добрата вест е, че не са открити опасни съставки и психотропни вещества. Общо 719 са проверките, извършени в апелативния район, като преобладаващите нарушения са свързани с несъответствия с изискванията на Закона за храните и специфичните изисквания за безопасността и качеството на храните за деца и ученици.

В териториалния обхват на Окръжната прокуратура в Шумен в 3 от проверените 176 обекта са открити месни продукти и заготовки за училищни столове, които не отговарят на утвърдения държавен стандарт „Стара планина“. В обекти, близо до учебни заведения, са установени 660 къса цигари без бандерол, 4 кг. нарязан тютюн без бандерол и случай на употреба на „чай“ чрез свита цигара.

Започнали са досъдебни производства, като едно от тях е било прекратено. На територията на Окръжна прокуратура в Разград при проверката на 53 обекта са констатирани опаковки с кашкавал с по два етикета, на които информацията за наименование на продукта, партида и срок на годност, се разминават.

В училище в Исперих са открити храни, които не отговарят на изискванията на наредба №9, а в кухненските блокове имало плесен, ронеща се мазилка, амортизирани и корозирали мивки. Липсвала и вентилация в хранителните складове. В обхвата на Окръжната прокуратура в Търговище са извършени 161 проверки.

Констатациите са за неспазени специфични изисквания при съхраняването на мляко и млечни продукти, сирене, което не отговаря на БДС-стандарта, брашно, което също не съответства на утвърдения стандарт, както и кетчуп със съдържание на Е202, и доматено пюре с калиев сорбат и натриев бензоат.

Изготвени са общо 90 предписания, а при повторни проверки е установено, че несъответствията са отстранени. Освен направените предписания, проверяващите са изготвили общо 10 акта за установяване на административни нарушения.

Източник: БЛИЦ