Categories
Без категория

Томислав Дончев: Не задържаме изкуствено цената на тока

Според вицепремиерът цената на тока няма да поскъпне рязко след Нова година.

Вицепремиерът на Бойко Борисов беше един от гостите в сутрешният блок на БТВ. Пред водещият Антон Хекимян, Томислав Дончев заяви, че цената на тока не се задържа изкуствено и отхвърли възможността, че след Нова година тя ще скочи рязко, каквито слухове плъзнаха преди няколко дни в обществото.

Той обясни, че поради „изкуственото задържане“ енергетиката се намира в това си състояние. Дончев разкри, че половината от дефицитът в НЕК е вследствие на подобни „тарифни дефицити“, а останалата част е причинена от проектите за „Цанков камък“ и „Белене“. По този начин вицепремиерът прехвърли вината на предишните управляващи.

Томислав Дончев сподели, че проверката във ВЕИ-тата продължава с пълна сила и нейната основна цел е да се установи дали декларираните инвестиционни разходи отговарят на формулата, чрез която им се плаща по-високата цена. Вицепремиерът подчерта, че тази проверка не се извършва, за да се направи разчистване в бизнеса и добави, че всички инвеститори, които не са надписвали сметките си могат да бъдат спокойни.

Остави твоят коментар

коментар(и)