Categories
Без категория

Създателят на модерния архив на МВР: Комисията по досиетата само плаши гаргите – gp-gallery.com

През 1994 г. Серафим Стойков назначава ревизия, за да се види какво е останало от архива на МВР след „цунамито” ген. Семерджиев – ген. Серкеджиева през 1990 г. Проверката показва, че към края на 1989 г. е имало в наличност над 70 хиляди лични дела на агенти. От тях 49 073 са били в тогавашните окръжни управления на МВР, 28 280 дела са били в Дирекция „Информация и архив” в столицата. В изпълнение на докладната записка на Семерджиев от 1990 г. са унищожени 32 113 лични дела /най-важните – б. а. / 24 796 са унищожени в окръжните управления и 7317 – в дирекцията. В края на 1989 г. е имало 9921 явочни квартири. Унищожени са 9029 – почти всичките.

Днес, години по-късно, отново на мушка е поредната от така наречените комисии по досиетата: комисията „Костадинов”. Първият залп бе даден от БСП, която внесе законопроект за закриването й и идеята тя да се замени с нещо като Институт за национална памет или каквото и да е там. Кибиците в политическото пространство засега само хихикат и се кефят. Но наближават избори. Вярно засега само президентски, но това може и да се промени с други – по-взривоопасни…От друга страна, Комисията по досиетата отдавна вече е придобила силен рефлекс за самосъхранение. Шефът Евтим Костадинов свикна артистично да изригва в най-инфарктните за комисията моменти. А между изригванията му неговата пророчица Екатерина Бончева умело му приглася.

Серафим Стойков е кореняк петричанин, т.е.опък човек. Може би затова създателят на истинския архив на МВР след 1993 г. си остава и преди, и сега неопитомен кадър, независим от всякакви служби и комисии по досиетата.

– Толкова страшна ли е и днес Държавна сигурност, господин Стойков?
– Хайде сега, детски въпроси…Все едно да ме питаш дали американските „Межзузвездни войни” са страшни!? Зависи дали си продуцент, режисьор, участник в главните роли или гледаш тези страхотии втора употреба у дома, години след като ония там са си върнали парите и печелят ли печелят.

– Става въпрос за комисията по досиетата „Костадинов” – да се закрива или не. Все пак сте участвали в създаването на въпросния закон през 1986 г….
– Законът си действа добре сам по себе си, какво му е на закона. Но комисията си изигра ролята, свърши си работата…Проблемът е, че ние, българите, сме евтини на брашното и страшно скъпи на триците.

– В какъв смисъл, в случай че говорите за тази комисия?
– Говоря за тази комисия „Костадинов”. Законът не беше лош, но самата комисия се превърна в прекалено скъпа брошка на ревера на скъсаното сако на България. Ние сме бедна държава и това скъпо бижу просто е неприлично. Говоря за комисията „Костадинов”, разбира се? Много добре знаете какви заплати вземат в тази комисия.

– Не, не знам, знам само, че тя е най-голямата, най-историческата, най-финансираната и най- най-важната комисия от всички комисии в най-новата история на България. Знаем, че към момента там работят над 100 човека и т.н. Така ли е?
– Вижте, моята дирекция „Архив” бяхме около 70 човека към 1997 г. Тези хора вършеха, както трябва оперативната си работа по Закона за МВР – дирекция информация, оперативен отчет, архив, регистрации-магистрации и пр. и пр. И наред с това обслужваха Закона за досиетата…

– И колко харчехте на държавата?
– Може да се направи сметка колко бяха заплатите през 1997 г. , колко служители, офицери, разни волнонаемни и т.н., колко пари са взимали при нас, като имаш предвид, че паралелно с това, че ние изпълнявахме и закона за разкриване документите на ДС към комисията „Бонев”.

– Е, как тогава работеше тази комисия, след като никой нищо не е получавал?
– Перфектно работеше. Това момче Бонев работеше напълно безплатно.

– Е, да, но от 93 „изследвани” имена обяви едва 23…
– Какви са тия елементарни разсъждения, 25 години въртите едно и също, а защо обяви 23, знаеш ли?

– Ами то не беше президентът Петър Стоянов, то не беше Конституционният съд, то не беше чудо?
– Тогава защо си бръщолевите едно и също вие, журналистите? Има решение на Конституционния съд да не се обявяват тези само с картончетата, край, точка. Ние какво да направим?

– Значи законът е бил мижав?
– Защо ме питаш тогава? Но и това не е вярно, че са само 23 души. Я иди провери в сегашната комисия и виж документацията. Аз съм я направил отлично подготвена, и съм им я дал, щото тогава ни чакаха местни избори 1998 г. И ние за 1 месец проверихме 30 000 човека покрай другите си задължения.

– Да, но досега през читалнята на комисията „Костадинов” са минали 12 000 души, а при вас?
– Голям праз. А колко човека работят в тая комисия? Слушай сега, Костадиновата работа е скъпа работа, на България не й трябва тая скъпа работа, тази дейност спокойно може да отиде към Главно управление на архивите и по-специално към Държавния архив. Той може да свърши всичко, без да харчи излишни пари.

Остава възражението на комисията в лицето на Екатерина Бончева, че тогава ще се получи конфликт със закона, понеже архиварският плебс, видиш ли, не е удостоен с височайшата чест да работи със секретни документи? Тя да не би да се е родила с достъп до секретни документи? Нека се види какъв е, бил е и ще бъде бюджетът на тяхната и други разни комисии в сравнение с бюджета на Главно управление на архивите, например.

– Какъв според вас? Само като предположение? Ще надвишава ли бюджетът на Комисията по досиетата „Костадинов” този на Главно управление на архивите?
– В пъти, в пъти…Да не говорим, ако направите сравнение къде колко се харчи, за заплати на колко човека, които вършат еди колко си работа и т.н. То и при нас ние получавахме по-високи заплати от тези в Държавния архив, но поне вършехме работа без пари…Е, сега, нека тоя народ блее, „гладни сме, жадни сме, искаме си парите”. Кои пари си искате, бе? Тия от комисията „Костадинов”? Ами вземете си ги, бе? Да, ама нашият народ не вярва.. Ами тогава да вярва на заклинанията на комисията „Костадинов”. Комисии като нея са още 330 в България, оттам им изтичат пенсиите.

– Излиза, че по ваше време сте работили едва ли не без пари в името на България?
– Не знам за кое време говориш, но ако става дума за работа в комисиите, то наистина е работа без пари. Това момче, Богомил Бонев, то също работеше без пари, а работата му беше перфектна.

– Така или иначе, сегашната комисия плаши кредитните милионери с бомбастични разкрития, а също май и журналистическата гилдия. Шефът Костадинов каза, едва ли не, кредитните милионери с досиета, особено тези от КТБ да си купуват раирани пижами и сами да се запътят към Централния затвор. Добре, но човек само като смята по календара, се пита кои са тези кредитни милионери с необезпечени милиони от КТБ, дълголетници, столетници ли са, или кои ще да са тези мистериозни източители на КТБ?
– Не, тук става въпрос за 90-те години на миналия век, а покрай това и за КТБ.

– Между другото политик като Мартин Димитров уточни, че става дума именно за кредитните милионери от КТБ, новите милионери и т.н. Кои са тези нови милионери? Нали вече имаше доклади за кредитните милионери на предишните и тази комисия, „имаше бяла книга” на Жан Виденов, имаше таен доклад на Николай Добрев, имаше списък на БНБ за кредитните милионери още от библейски „преходни” времена, и какво? Кого сега ще плаши комисията „Костадинов”? Самата тя извади няколко имена, култово известни в България и край за момента. Кои сега ще извади на показ комисията?
– Ще плаши гаргите. Вече всичко се знае. Кого да плаши? Ако сега от КТБ се цръцнат десетина имена на агенти на Държавна сигурност, които са някаква песъчинка от всичките некоректни кредитополучатели на банката, то какъв ще бъде изводът и с какво ще ни помогне? Аз поне не мога да го изведа за себе си този полезен извод!

– Е, да, но Мартин Димитров си мисли, че от „храста” КТБ ще изскочи голям заек?
– Знаете ли откъде ще изскочи големият заек за вас, журналистите? Вижте как и защо беше потулено „самоубийството” на главния архивар на Националната разузнавателна служба Божидар Дойчев. Това убийство е ключът към големия заек – нали тогава предстоеше предаването на архивите на НРС на „оповестителите” на досиета!? Вижте, за мен е отвратително да гледам отвратително луксозното им архивохранилище в Банкя в името на днешната комисия „Костадинов”, да слушам за отвратително високите им заплати, екстри…Идете и вижте при какви условия работят днес мравките в Държавния архив, които съхраняват националната памет. За колко работят. Направете сравнение и ще се разплачете…

loading…