Categories
Без категория

Съдебен спор между Епъл и ФБР с международни последствия – gp-gallery.com

Авторитарните режими като Русия и Китай ще поискат по-голям достъп до данните от мобилните телефони, ако „Епъл“ загуби ключово дело, заведено от ФБР, предаде The Guardian, цитиран от „Фокус“.

Решението на „Епъл“ да не спази съдебна заповед за отключването на защитения с парола айфон на един от стрелците в Сан Бернардино предизвика резонанс по целия свят заради очакването битката да има важни последствия за бъдещето на сигурността на мобилните телефони и интернет връзката.

Активистите предупредиха, че миналогодишните критики на президента на САЩ Барак Обама към подобна мярка в Китай сега може да се окажат празнословие. Сенаторът от Орегон Рон Уидън предупреди ФБР да не продължава да върви към пропастта, тъй като рискува да създаде прецедент за авторитарните режими.

„Този ход на ФБР може да има лавинообразен ефект по целия свят. Защо нашето правителство иска да покаже на репресивните режими в Русия и Китай пътя към принуждаването на американски компании да създават задни вратички“, заяви сенаторът.

В свое изявление директорът на „Епъл“ Тим Кук посочи, че ФБР не може да гарантира, че резултатите от достъпа до телефона ще останат в ръцете на САЩ. Той предупреди, че веднъж създадена, техниката за отключване „може да бъде използвана отново безброй много пъти върху други устройства“.

loading…