Categories
Без категория

СУ-25 профуча на 40 метра над премиера с 830 км /ч – gp-gallery.com

На пределно ниска височина от около 40 м и със скорост от 830 км прелетя над премиера Бойко Борисов стратегически бомбардировач СУ – 25 с летец майор Радостин Люцканчев при офиицалното откриване на обновеното и съобразено с стандартите на НАТО летище Безмер.Бръснещият полет накара Борисов да попита намиращия се до него началник на отбраната генерал – лейтенант Константин Попов какви са точно тактико-техническите данни на машината, както и дали и той е летял на такава,съобщи monitor.bg

Отговорът на генерала потъна в грохота на двигателите, минути по-късно премиерът лично поздрави майора с успешното изпълнение на задачата.

Оказа се че майор Люцканчев е бил последният, напуснал със самолета си преди две години старата писта и на практика първият, приземил СУ-25 на обновената срещу 62,3 млн лв авиобаза.

Видимо доволен от видяното, въпреки ниската температура и бръснещия ветрец Бойко Борисов не скри възхищението си от масторския пилотаж и добре свършената работа по обновяването на съоръженията.

Той припомни, че реализацията на проектите за пълна съвместимост със стандартите на НАТО за разполагане тук на стратегическа транспортна авиация е станало със средства на МО и фондовете за инвестиции и сигурност /NSIP/ в съотношение 1:8.
„Нарочно доведох тук и министъра на транспорта Ивайло Московски, за да види с очите си какво точно е направено. От тук насетне това летище ще бъде ползвано като елемент от националната и обща сигурност, но то ще бъде в полза и на гражданската авиация. На него и в най-лошо време ще могат да кацат и излизат и най-тежките самолети!“, коментира веднага след водосвета Бойко Борисов.

Той връчи документите за ползване на базата на командира й, след което лично инспектира и най-отдалечения обект , където в подължение на малко повече от две години е кипяла строителна дейност.

В резултат на съвместната инвестиция сега авиобаза Безмер /където първият полет е бил през далечната 1951 г./ разполага с писта с дължина 3000 м /при 2 500 по-рано/ като и в двата й края има места за обръщане с дължина 150 м. В авиобазата са изградени две местостоянки за самолите от типа С-5 и С-130 с обща площ 133 150 м кв бетонова настилка, които са свързани с пистата посредство нови пътеки за рулиране. Изграден е още карго-терминал с 11 800 м кв площ и мостово съоръжение.

С развян национален трибагреник излезе от пилотската кабина майор Люцканчев, а на пистата го очакваше млада дама с китка невен за „Добре завърнал се!“.

В отговор на журналистически въпрос доколко е уместно изграждането на заградително съоръжение по българо-гръцката граница, критикувано от вицепремиера Кунева Бойко Борисов с видимо неудоволствие заяви: „И аз не искам да правим, но след като Гърция не си изпълнява антажиментите – със сигурност ще се наложи! На този етап проблеми откъм Турция не очаквам, проблемът е с Гърция, където няма бежански лагери , а безразборно струпване на бежански маси.Таме критичната точка. Затова сега и горските стопанства ще се включат на помощ на военните, за да направят по-бързо просеки.Хората очакват от нас да защитим границата.Нека се поспрем с популистичните изкзания- Популизмът е нещо хубаво , ама като се прекали с него започваме да ставаме смешни за хората“.След което направи уточнение , че съоръжението ще бъде от лек тип „Бруно“.

След проведената през миналата седмица съвместна тренировка на БА и МВР по сухопътната граница в началото на април ще се проведе съвместна тренировка с Гранична полиция и по черноморското крайбрежие, коментира министърът на отбраната Николай Ненчев.

Бойко Борисов отхвърли като неадекватни коментарите, че след модернизацията на авиобаза Безмер град Ямбол ще бъде на прицел от страна на руската армия.С усмивка той репликира: „Толкова сте интересни. Това лято само на 50-60 км от тук ще дойдат два пъти повече от миналогодишните руски туристи, как си представяте че те ще тръгнат да бомбандират сънародниците си?! Наистина не разбирам защо мачкате държавата с подобни нелепи въпроси…“.Не беше подминат и проблемът с започващите протести на личните лекари, при което премиерът помоли джипитата да бъдат малко по-скромни в исканията си.