Categories
Без категория

Суровата истина за това как София ще ликвидира малките градове! – gp-gallery.com

Демографската картина у нас е силно повлияна от нивото на работната заплата в различните региони. Това показват данните от националната статистика, които отчитат двойно по-високо възнаграждение в София, съобщават от Дарикнюз.Средната работна заплата в столицата е 1296 лв., докато във Видин тя е само 638 лв., а в Благоевград – 652 лв.

В Силистра средната заплата е 683 лв., в Ямбол – 690 лв., в Перник – 690 лв., в Кърджали – 686 лв., в Смолян – 696 лв., Хасково – 697 лв., Перник – 696 лв., допълва БТВ.

Общо в девет области на страната средните възнаграждения не могат да прескочат границата от 700 лева.

В резултат на това в София през изминалата година населението се е увеличило с повече от 5400 души, тъй като повече хора са се заселили в града, отколкото са го напуснали.

В градовете с по-ниски заплати като Благоевград, Смолян, Ямбол и Видин населението намалява.

Икономистите отчитат, че наемите, цените на услугите и в заведенията, както и по-големите разходи за транспорт оскъпяват живота в София. Но въпреки това хората, напуснали градовете с по-ниски заплати, рядко се връщат в тях.

„Като се тегли чертата, при тях ползата от по-големия доход превишава негативите от това, че плащат и по-високи разходи“, коментира икономистът Десислава Николова.
Експертите препоръчват по-бедните общини да ползват активно европейските фондове за подобряване на инфраструктурата, за да увеличат шансовете за по-високи доходи.