Categories
Без категория

Студената война иде! Американец се опита да продаде секретна информация на Русия! – gp-gallery.com

Жител на американския щат Калифорния е арестуван по обвинение, че се опитал да продаде секретна информация от значение за държавата, засягаща и технически особеност на военните спътници на САЩ, предаде ТАСС. Това се казва в разпространен в петък документ от съда в Лос Анджелис.По данни на прокуратурата 49-годишния инженер Алън Джастис, работещ в американско отбранително ведомство, се опитал да продаде конфиденциална информация относно програмното обезпечение, установено на някои военни и комерсиални спътници на САЩ на човек, когото възприемал като руски шпионин. Всъщност това бил агент на ФБР под прикритие.

Джастис, който работил в Министерството на отбраната на САЩ от 2000 г. и се занимавал със създаването на спътници, признал пред следователите, че се решил на престъплението, тъй като съпругата му има нужда от пари за лечение на сериозна болест.

В случай, че бъде признат за виновен Джастис може да получи до 20 г. лишаване от свобода.

САЩ са изгонили двама руски служители в отговор на нападение срещу американски дипломат от руски полицай в Москва, съобщи говорителят на Държавния департамент Джон Кърби. Експулсирането станало на 17 юни, след като на 6 юни полицаят нападнал акредитиран американски дипломат, който се опитвал да влезе в комплекса на посолството на САЩ в Москва, заяви Кърби. „Действието е било непровокирано и е застрашило безопасността на нашия служител“, подчерта той.

Русия твърди, че американецът бил агент на ЦРУ, а полицаят изпълнявал служебните си задължения. Преди два дни говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че в пресата на САЩ се разгръща кампания по създаване на образ на врага в лицето на Руската федерация. „Банален случай от живота на редови сътрудник на ЦРУ беше превърнат от нашите американски колеги в нападение на руски полицай срещу безобиден американски дипломат“, заяви тя, цитирана от ТАСС.

По думите ѝ през нощта на 6 юни до посолството спряло такси, от което изскочил неизвестен мъж с ниско нахлупена над лицето шапка и се втурнал към входа. Дежурният полицай искал да провери документите на подозрителното лице, за да се убеди, че няма заплаха за дипломатическата мисия, но човекът, вместо да покаже документ за самоличност, ударил постовия в лицето, отблъснал го и се скрил в посолството.

Говорителят на Държавния департамент опроверга руската версия. „Руското твърдение, че полицаят е защитавал посолството от неидентифицирано лице е просто невярно“, заяви Кърби. Той отказа да коментира видеозапис от инцидента, излъчен от телевизия Ен Те Ве.

Източник: БЛИЦ