Categories
Без категория

Среща на Бай Ганьо и Алеко в Розовата долина – gp-gallery.com

Алеко Константинов и Бай Ганьо най-после се срещнаха. В етнографско-културния комплекс “Дамасцена” край Скобелево беше открит монумент на Щастливеца – точно срещу бронзовия Господин Балкански, седнал пред Розоварната. Автор и на двете композиции е харманлийският скулптор Тамер Халил. “Точно по това време миналата година Христо Стоянов, който поръча Бай Ганьо, ми каза: “Той не може да съществува без своя автор. Направи и Алеко”.

Че така става ли, отвърнах му аз, но започнахме да бистрим идеята. Оказа се, че той вече има визия, а нейната материализация остави в моите ръце. И ето 365 дни по-късно ние отново сме тук. Алеко е висок 205 сантиметра – защото е изключително достоен да се извисява над нас, и тежи 250 килограма. Идеята е ясна – Алеко и Бай Ганьо се гледат, но всъщност взорът им е отправен в различни посоки. Както всички знаем, писателят среща прототипа Ганьо Сомов на изложението в Чикаго. Отсега нататък обаче двамата завинаги ще са заедно тук – в Долината на розите”, коментира Тамер Халил. Любомир Фърков влезе в ролята на Бай Ганьо за някои от коронните му “келепирджийски” монолози, а Любо Чаталов облече редингота на Щастливеца, за да сподели мъдри мисли от името на изключителния сатирик.

Двамата актьори са сред звездите на суперпродукцията “Роза дамасцена”, чиито снимки вървят в Долината на тракийските царе. Поетесата Мария Лалева е сценарист и продуцент на драмата, започваща от 80-те години на миналия век с “голямата екскурзия” и продължаваща до наши дни, а нейн режисьор е Тодор Анастасов. В главната роля е Веселин Плачков, който пък беше водещ на премиерата на паметника на Алеко. Изключително зрелищни кукери поставиха финала на събитието.

loading…