Categories
Без категория

Спор за здравната карта – gp-gallery.com

„Здравната карта няма да реже легла и тя няма да финансира болници. Тази карта само показва какви са необходимостите в системата. Има някаква митология сред колегите и никой няма да започне да извлича кревати от здравните заведения“. Това коментира Бойко Пенков, зам.-министър на здравеопазването, в ефира на БНТ по повод новите здравни реформи. За да коментира здравните проблеми в студиото бе поканен и д-р Хасан Адемов от ДПС.

Според Адемов има огромно разминаване между предложенията на Регионалните здравни комисии и тези на министерството. Отнемат се огромни привилегии, моделът на картата е сбъркан. Обективният критерии е изборът на пациента, а не на химикала. Предвижда се преструктуриране на легла, каза още той. Според Адемов тази карта е снимка на моментното състояние. Например по Черноморието през годината потребностите са едни, но през лятото съвсем други.

Пенков заяви, че моделът на картата не е сгрешен, защото тя е някакъв тип мярка. „Следваме нуждите на хората”, заяви още зам.-министърът. Според него сега ще се следват нуждите на хората, а не на нуждите на системата.

Задълженията на болниците са 500 млн. лв., заяви Адемов. По думите му голяма част от колегите им се притесняват от т.нар. комплексна грижа. „Само 3 или 4 болници у нас предоставят този вид услуга“, заяви още той.

Що се отнася до вота на недоверие Адемов коментира, че от ГЕРБ трябва да чуят какви ги върши здравният министър.“НС е органът, който провежда политики, а здравеопазването е политика и трябва да се намерят общественозначими решения“, каза Адемов. Пенков заяви, че вече е ясно какво се прави, а трябва да се пита как се върши.

loading…