Categories
Без категория

Според Болтаджиев, новата здравна карта ще бъде заплаха за пациентите – gp-gallery.com

Какво се случва с голямото наддаване за българското човешко здраве, каква е заплахата и въобще съществува ли такава за лекарите и пациентите, ако здравната карта се отхвърли от съда, има ли медикаменти за онкоболните – отговорите от д-р Николай Болтаджиев, председател на Управителния съвет на Сдружението на частните болници и медицински директор на болница „Св. Богородица”. „Много добри неща се случват в голямото наддаване. Здравната карта няма да влезе, днес имаме дело, защото оспорихме методиката за изготвянето й. Всеки може да си качи нещо на сайта и да си го мисли за нормативен акт, но така не става. Здравната карта е заплаха за всички нас – и като лекари, и като пациенти. Заради здравната „реформа” на Москов много лекари ще останат без работа”, сподели специално за БЛИЦ д-р Болтаджиев, силно надявайки се именно съдът да прекрати влизането в действие на тази здравна карта.

„Петър Москов обещава, че българинът вече няма да търси онколечение в чужбина. Това обаче няма как да се случи. Представете си, че пациентите от провинцията ще трябва да се лекуват там, където са. Здравната карта абсолютно ограничава възможността пациент да отиде някъде, а това още повече е подсилено от новия Закон за бюджета на НЗОК, където също и парите отиват по райони. Така че виждаме връщане на районирането на здравеопазването, както беше едно време. Цялата карта и всичко, което в момента се прави, ми напомня как ще се върнем в годините, когато пациентите си носеха и храна, и вилици, и лъжици, че и печка дори, за да се стоплят в болницата. Достъпът на пациента ще бъде изключително затруднен, а същевременно няма и да е безвъзмезден”, категоричен е д-р Болтаджиев.

Според него цели лекарски колегии няма да подпишат Рамковия договор, защото с документа се правят много ограничения и за лекарите, и за пациентите. Договорът определя лимитите като седмични, а не месечни, чрез него се определя по кои пътеки и на колко легла могат да работят болниците. „Ограничат ли болниците, това означава да се ограничи достъпът на пациента за активно и навременно лечение. Формулите в този договор са вредни и опасни за пациента – голям хаос ще настъпи”, сигурен е д-р Болтаджиев.

„С изискването за комплексност и в онкологията силно се ограничава достъпът до навременно лечение. Не разбирам, защо на пациент, който прави само химиотерапия, му е притрябвал и скенер… Животоспасяващото за него са вливките, защо трябва да му се затваря клиничната пътека само за химиотерапия?! Недомислието на Москов и доверените му хора, дори ме е страх да го кажа, ще покачи рязко усложненията от нелекувани навреме онкозаболявания. Което, дори само споменаването му, ще всее паника в и без това доста болното ни население”, силно разочарован е именитият хирург.

loading…