Categories
Без категория

Социалния министър предвижда увеличение на пенсионната възраст за полицаи, военни и балерини

Пенсионната възраст ще се вдигне от 50 на 53 години.

Ивайло Калфин смята да внесе предложение за увеличение на пенсионната възраст на полицаите, военните и балерините. В момента тя е 50 години за военнослужещите и пазителите на реда, а балерините се пенсионират при 25 години регистриран трудов стаж. Законовите промени на социалният министър предвиждат увеличаване на пенсионната възраст за тези три категории, които се ползват със специален статут в обществото.

Така военните и полицаите ще могат да се пенсионират чак, когато навършат 53 години, без значение от трудовия им стаж. Очаква се това правило да влезе от догодина. Досега пък военните и полицаите можеха да се пенсионират дори на 45 години, ако имат 27 години осигурителен стаж, от които 18 трябва да са задължително в системата.

Министърът на отбраната се възпротиви срещу готвената реформа и призова тя да бъде отложена за 2019 година. Калфин обаче, се е аргументирал с това, че статистики от НОИ показват, че военните и полицаите се пенсионират средно на 52,8 годишна възраст, което е по-висока от заложената в Закона. Очаква се през следващата година да бъде създаден и отделен пенсионен фонд за служителите на МО, МВР и службите. В него ще се събират само осигуровките, които се удържат на военните, полицаите и работещите в службите.