Categories
Без категория

Скандал в парламента, заради временна комисия – gp-gallery.com

БСП и ДПС се хванаха за гушите заради предложението на движението да бъде създадена временна парламентарна комисия, която да разглежда намесата на Русия и Турция във вътрешната политика на България. Подобно предложение имаха и от Реформаторския блок, но ДПС ги изпревари. След уморителни дебати в петъчния ден депутатите гласуваха създаването й с 126 гласа.

ДПС обаче получава подкрепата на ГЕРБ, Патриотичният фронт, които също са сред вносителите, но настояват, освен Русия и Турция, комисията да се занимава и с намесата на „други държави“ и това да бъде записано в наименованието й. Това предложи лидерът на НФСБ Валери Симеонов, но депутатите го отхвърлиха.

Отпадна и предложението на Георги Божинов Турция и Русия да отпаднат от наименованието на комисията и да бъдат заменени с обобщаващото „други държави“.

Шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов предложи председател на групата да бъде Валентин Радев, а член – Димитър Лазаров. БДЦ предложи Красимира Ковачка и Светлин Танчев. ДПС предложи Мустафа Карадайъ и Камен Коставиднов. БСП предложи Атанс Зафиров и Филип Попов. ПФ изпрати в комисията Красимир Каракачанов и Димитър Байрактаров, което предизвика бурни реакции в залата. АБВ даде Георги Кючуков и Светослав Белемезов. А „Атака“ предложи Магдалена Ташева и проф. Станислав Станилов.

Реформаторският блок се обиди, че не са поканени при внасянето на предложението и затова тепърва ще мислят кой да ги представлява.

Бившият външен министър Кристиян Вигенин заяви, че тази комисия е една голяма глупост. „Създаването на тази комисия ще ни вкара в коридора на трайно охлаждане с тези две страни и ще ограничи възможностите с, които тя би желала да се занимава. Оставам с впечатлението, че специфични партийни проблеми се пренасят на такова високо ниво, което не е правилно“, заяви Вигенин и добави, че БСП няма да подкрепи създаването на тази комисия.

Йордан Цонев не остана доволен от позицията на БСП и заяви, че това няма нищо общо с партийните проблеми. „България е парламентарна република и контрола се осъществява от временни комисии и пленарни заседания. Проблема е достатъчно голям съдейки по обществения интерес по тази тема и изказванията на премиера по тази тема, които са обезпокоителни. Ако има опити за намеса в политическия живот категорично е голяма тревогата. Не можем да оставим двумесечния дебат и притеснение на хората. Трябва да видим какво българските специализирани служби са направили по този и онзи проблем“, заяви Цонев.

Искам да изостря тяхното внимание върху вниманието на комисията. Това е за вътрешната политика, а не за вътрешния живот. Ще има за задача да разглежда намесата на вътрешно политическия живот, а не изказвания на посланици за всякакви теми. В дейността на политически сили или пък определени политически сили прокарват политиката на една или друга държава, заяви Четин Казак.
Ерменков се възмути, че с тази комисия искат да ги „превърнат в тоалетна хартия“.

„Атака“ са против и Ташева заяви, че това е най-безсмисленото нещо, но Илиян Тодоров предложи комисията да се занимава и с неправителствените организации, които финансират медии и журналисти в България, защото те до голяма степен определят общественото мнение, но и това не бе прието.

loading…