Categories
Без категория

Скандалният оръжеен бос Емилиян Гебрев иска „Дунарит“ – gp-gallery.com

Фирмата за търговия с оръжия и боеприпаси „Емко“ ЕООД, собственост на скандално известния оръжеен бос Емилиян Гебрев, иска да придобие русенския военен завод „Дунарит“, съобщи ruse.utre.bg, като се позова на информация, качена на сайта на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

„Дунарит“ е едно от предприятията собственост на банкера Цветан Василев, чиято Корпоративна търговска банка (КТБ) фалира през 2014 г. След фалита на банката лицензът на завода беше отнет, но съдът спря решението на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност и предприятието заработи отново. Държавата тогава се отказа да обжалва съдебното решение.

По-късно инвестиционната компания LIC33 на Пиер Луврие се опита да купи дяловете на Василев в няколко предприятия, включително и „Дунарит“ и БТК, но сделката беше спряна от властите.

Засега няма информация как точно и с кого се договаря сделката, като се има предвид, че акциите на русенския завод, както и дяловете на прекия му мажоритарен собственик – „Кемира“, са обект на запори от НАП и от синдиците на фалиралата Корпоративна търговска банка.

“Емко“ е собственост на бизнесмена Емилиян Гебрев, бивш служител на „Кинтекс“ и дългогодишен играч на оръжейния пазар. Както около всеки наш оръжеен търговец и с неговото име са свързани маса скандали. Миналото лято покрай една от сделките си Гебрев беше отровен заедно със сина си с рядка отрова и едва го спасиха – беше в кома.

През 2001 г. митническата служба на САЩ задържа кораб с негова доставка от 30 млн. патрони за Никарагуа. През 2006 пък избухна скандал с фирмата в Македония покрай 3 български камиона с картечници МГ-3 и 33 минохвъргачки М-43, взети от местната казарма “Гоце Делчев”. Оръжието е трябвало от Македония през България да замине за трета страна и да се отзове в четвърта. Иначе по документи е било претопено в металургичния завод “Тито”.

„Емко“ има отношение и към изгърмелите складове в Челопеч като един от големите купувачи на артилерийски гилзи. Складове на „Емко“ гърмяха край Севлиево на 12 ноември 2011 г.

Фирмата изплува и покрай скандала „Терем“, когато беше заловен незаконен износ на стока с двойна употреба за Сирия. След започналите проверки на службите за сигурност в завода в Търговище бяха открити пет 152-милиметрови самоходни гаубици. Първоначално се твърдеше, че са били подготвени за незаконен износ, но после бе „установено“, че са оставени за ремонт от фирмата на Гебрев по редовен договор с военното министерство.

През 2014 г. чрез Полша беше осъществена сделка за десетки хиляди неуправляеми ракети – безнадежнно стара конструкция – образец 1955 г. Парадоксът е, че се счита, че ракетите по руско-полско-българската доставка са отишли в ръцете на звена от … Свободната сирийска армия!

През 2012 г. “Емко“ беше единственият кандидат-купувач на ВМЗ- Сопот, но сделката се провали, а в последствие държавата се отказа да приватизира финансово затруднения завод.

Гебрев е известен и с покровителя си Иван Костов, като се е ползвал с протекциите на тогавашния военен министър Бойко Ноев и на шефа на ВКР по това време. Именно тогава е паднала забраната върху него за търговия с оръжие.

loading…