Categories
Без категория

Синдикатите предлагат 2 категории пенсии за полицаи и военни

Премиерът стои твърдо зад Калфин за реформата.

Представителите на КНСБ и „Подкрепа“ са заявили пред Бойко Борисов, че трябва да бъде въведени трудът в силовите ведомства трябва да бъде разделен на две категории, както е в индустриалните предприятия, където има първа и втора категория труд. В събота вечер е била проведена специална среща между премиера Борисов, вътрешния министър Бъчварова, социалният министър Калфин и представителите на синдикатите.

Румяна Бъчварова категорично се е застъпила за своите служители и е против предложението на Калфин плавно да бъде увеличена възрастта за пенсиониране от 50 на 55 години. Тя дори е поискала в бъдещата пенсионна реформа да се въведе възраст за пенсиониране в сектор „Сигурност“ от 50 години, която да не се променя.

Борисов пък е възложил на служителите в МВР да му бъде изготвен и предоставен до сряда списък с най-опасните длъжности в системата. Също така трябва да бъде описани и работещите, които ще се пенсионират по старите критерий. Източници на вестник „Стандарт“ информират, че премиерът стои твърдо зад предложенията на Калфин за пенсионната реформа, но тя ще бъде леко променена, за да бъдат удовлетворени исканията на синдикатите.