Categories
Без категория

Симеон Николов: Има реална заплаха за България от Ислямска държава!

„Съществува реална заплаха за България от терористичен акт“, заяви Симеон Николов.

Експертът по национална сигурност Симеон Николов гостува в сутрешният блок на БНТ, за да коментира разпространената информация, че на територията на България има терористи от Ислямска държава и дали това представлява някаква опасност за нас. На въпрос на водещият как оценява заплахата за страната ни от терористичен удар от 1 до 10, Николов заяви – „над 5″.

Той посочи, че до преди няколко месеца се смяташе, че Балканите се използват само за вербуването на джихадисти, то в момента ситуацията е коренно различна. На територията на Балканският полуостров вече се извършват учения на източноевропейски бойци за Ислямска държава. За целта са изпратени опитни командири, които ръководят лагерите в Босна и Херцеговина, Сърбия, Косово и Македония.

Симеон Николов разкри още, че от Ислямска държава плащат на специалисти с опит от Западна Европа, които да се включат в нейната организация и да обучават кадрите в лагерите. Освен това ИД има собствена разузнавателна служба, която се казва ЩАЗИ халифат, по подобие на Германската разузнавателна полиция.

Остави твоят коментар

коментар(и)