Categories
Без категория

Сидеров: Печалбата на „Дънди Прешъс“ е над 700 % от Челопеч

Депутатът поиска да бъде направена проверка на компанията.

Лидерът на Атака за пореден път повдигна проблемът с изнасянето на българското злато и дейността на „Дънди прешъс“ в страната. Сидеров посочи, че печалбата на фирмата е над 700 %, но въпреки това държавата получава едва 0,1 % от нея. В тази цифра влиза и таксата, която концесионерът за използването на находището.

Депутатът внесе официален законопроект, чрез който иска концесията да бъде прекратена и да бъде направена проверка на дейността на компанията. По негова информация от „Дънди“ добиват изключително ценни материали, които се използват за развиването на високите технологии, но биват изнасяни и обработвани в Африка. Сидеров посочи, че това се извършва зад гърба на държавата и без необходимото разрешение.

Волен възмутено добави, че от 1999 година не е извършвана проверка на компанията и обеща награда от по 10 лева за всеки, който посочи държава от първият, третия или десетия свят, която получава такава обидна сума за експлоатирането на находището в Челопеч. Мнението му беше подкрепено от независимият депутат Велизар Енчев и парламентарната група на БСП.