Categories
Без категория

Санкция за синода и двама министри, защото не пазят културно наследство – gp-gallery.com

Наказателни производства започват срещу министерствата на здравеопазването и на правосъдието, както и срещу Светия синод, защото са допуснали сгради – паметници на културата, да се рушат, съобщава „24 часа”.

Това стана ясно след заседание на междуведомствена комисия в София. Тя разгледа състоянието на 9 защитени обекта в столицата.
Здравният министър отговаря за сградите на баните в “Овча купел” и “Горна баня” и ще му бъде възложено обследване и започване на консервационно-реставрационни работи.

А правосъдният трябва да направи конструктивно обследване на бившия Нотариат и проект за укрепване и реставрация на фасадата. Светият синод трябва да възстанови фасадата на Богословския факултет, от която пада мазилка. Сградата има и конструктивни проблеми.

100 000 лв. глоба пък ще наложи Столичната община на собствениците на къщата на арх. Георги Фингов на ул. “Шипка” 38. Красивата сграда – паметник на културата, се руши от години. Дирекцията по общински строителен контрол ще разпореди и ново обследване. Сградата е сред деветте обекта – паметници на културата, чието състояние разгледа вчера междуведомствена комисия. От Националния институт за недвижимо културно наследство са информирали, че за къщата има проект за укрепване и възстановяване.

Нова заповед се подготвя и за къщата на Яворов, тъй като предната е била отменена от съда. Там също ще се изиска обследване и проект за консервация и реставрация.

За Захарна фабрика има проект за преизграждане, като комисията се е разпоредила при него да се запазят фрагменти от фасадата. Цялостно обследване и проект за укрепване и възстановяване на фасадата ще трябва да направят и собствениците на жилищна сграда на бул. “Хр. Ботев”. Срокът за обследванията е 3 месеца.

Към момента няма искане за събаряне или преустройство на сградата на бившата дискотека “Син сити”, се разбрало на заседанието на комисията.

Преди дни стана ясно, че общината вече е наложила 400 000 лв. глоби на собственици, оставили емблематични сгради да се рушат. Кметството сезира и главния прокурор за Захарна фабрика и къщите на Яворов и Фингов.