Categories
Без категория

Санкция! Бъчварова поиска оставката шефа на полицията в Стара Загора – gp-gallery.com

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова е поискала оставката на директора на Областната дирекция на МВР в Стара Загора Иван Чолаков. Това съобщи БНР, позовавайки се на достоверен източник, пожелал анонимност. Окръжната прокуратура извършва проверка на Чалокав за длъжностно престъпление, с което държавата е ощетена с повече от 200 хиляди лева.

В понеделник се очаква Иван Чолаков да депозира своята оставка пред министър Бъчварова.

Причините за поисканата оставка са две. Едната е свързана с резултатите от работата на дирекцията, която е на предпоследно място в страната, а винаги е била в челната петица на най-добрите. Втората е свързана с ревизионен Доклад на инспектората на МВР, където Иван Чолаков фигурира заедно с Петко Петков. Двамата в качеството си на бивши началници на Първо РПУ не са издали или умишлено са задържали наказателни постановления по съставени актове за административни нарушения.

Заместник окръжният прокурор Емилия Вакарелска извърши проверка по Доклада на инспектората на МВР, но не образува досъдебно производство. Затова пък Иван Чолаков наказа младши инспектор Калинка Михова, че не е придвижила към НАП наказателните преписки. Тя обжалва наказанието си пред Административния съд в Стара Загора и той го отмени.