Categories
Без категория

Русия свали 40 % от цената на газта за Турция!

„Все още не могат да постигнат разбирателство за Южен поток“.

След дълги преговори между „Газпром“ и турската „Botas“, руснаците склониха и намалиха цените на руския природен газ за Турция с 40 процента! Споразумението влиза в сила от началото на годината, което означава, че Русия ще трябва да върне между 250 и 300 милиона долара на балканската страна. Цената спада с 25 % за първото тримесечие на годината и  с още 15 % за второто. По този начин от май месец турците ще плащат по 260 долара за 1000 кубически метра газ.

Все още обаче, преговорите между двете страни за „Южен поток“ са в задънена улица. Двете страни не могат да се разберат за формулата, по която ще се приложи отстъпката в договора. Това от своя страна води до сериозни загуби и за двете страни, като по-големите са за Русия, която продължава да плаща огромни суми за плавателните съдове, които трябва да монтират тръбите за доставка на газ в Черно море. Става дума за няколкостотин милиона долара.

От своя страна пък турците купуват втечнен газ, заради по-ниската му цена, което рефлектира върху руските доставки за Анкара, които са отчели спад с 38 % за месец април.