Categories
Без категория

Русия отправи газова заплаха към Европа

Путин ще спре газта за Европа, ако Украйна не изпълни обещанията си.

Владимир Путин сподели пред сръбските журналисти при посещението си в Белград, че доставките на газ за Европа в никакъв случай не са гарантирани и има сериозни въпросителни около тях. Това изправи на нокти цяла Европа, която по никакъв начин не иска да се стига до случката от 2009 година, когато Москва „врътна кранчето“ и спря доставките на газ за Европа. Повторни действия могат да се окажат пагубни за всяка една страна членка на Европейския съюз.

Все пак руския президент уточни, че до подобни действия може да се стигне само, ако Украйна започне да източва руския за газ свои нужди. Отговорът от страна на Киев не закъсня и украинския премиер Арсений Яценюк не изключи възможността страната да наруши обещаните действия за доставка на газ към Европа. Той добави още, че, за да се гарантира доставката на газ трябва да се сключи споразумение с европейските компании. Също така призова за сериозни отстъпки от страна на Газпром.

Премиерът добави още, че няма как да бъде подсигурен транзитът на газ, ако договорите между компаниите от ЕС и Газпром не се променят. Той призова потребителите от Европа да купуват газта още на украинско-руската граница.

Остави твоят коментар

коментар(и)