Categories
Без категория

Преоценява се поръчката за „Хемус“ – gp-gallery.com

„Определено се усеща опит за разклащане на правителството”, смята министърът.
Спирането на обществени поръчки е в съответствие с визията на правителството по отношение на проектите, особено тези, които се финансират в европейски пари. То държи на това да няма съмнения около поръчките, да бъдат в съответствие с новия Закон за обществени поръчки (ЗОП) и да бъдат възможно най-ефективни, т.е. да не се харчат излишно пари. Това обясни министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в предаването „Лице в лице” по bTV.

Тя поясни и как е било взето решението за спиране на магистрала „Хемус” преди посещението на Бойко Борисов в Прага. „Това, което министър-председателят каза, беше в резултат на нарочена среща. Обсъждахме го от няколко гледни точки”, каза Павлова.

По думите й, процедурата за „Хемус” била проведена законосъобразно. „От гледна точка на процедурата ние нямаме притеснения, че е проведена незаконосъобразно”, заяви тя.

„Премиерът не е технократ, не е длъжен да познава в детайли ЗОП. Проектът за магистрала „Хемус” не е с европейски средства. Предишното правителство извади тази магистрала изцяло от европейското финансиране, ние я върнахме като резервен проект. 750 млн. би струвало изграждането на тези 60 км”, каза още министър Павлова.

„Това, което предложих, е да направим една преоценка на проекта, предвид това, че се финансира с бюджетни средства, включително да преосмислим габарита, начина, по който ще се минава по това трасе. Ще направим няколко варианта, за да видим в кой мащаб да процедираме”, уточни тя. „Изграждането на 250 км магистрала от Ябланица до Шумен остава наш приоритет”, заяви Павлова.

„Със сигурност дейностите, които ще започнат сега, ще ни даде възможност в рамките на бюджета да започнем строителството, по нататък ще видим дали ще имаме нужда от заемно споразумение”, каза тя.

„Определено се усеща опит за разклащане на правителството, за игра на нерви, истеризиране”, смята министърът. „Традиционно януари-февруари е най-подходящото време за дестабилизация и предизвикване на предсрочни избори”, добави тя.

„Правителството взима и непопулярни мерки, които са в полза на обществото, но не са в полза на определени контрабандни канали”, посочи Павлова. „На България повече от всякога й трябва стабилно правителство, за да устои на тази бежанска криза, ето виждате с блокадата по границата какво става”, каза още тя.

loading…