Categories
Без категория

През 2017 година ще започне борбата с НЕграмотността

Образователната система ще стартира план за борба с неграмотността през 2017 година.

Два дена преди началото на новата учебна година, от министерството на образованието обявиха, че разполагат с изготвен план, с който държавата ще се опита да повиши грамотността на българите. Той обаче, ще заработи не по-рано от 2017 година.

Според последните изследвания голяма част от българите – ученици, възрастни и пенсионери от всякакъв пол и раса изпитват сериозни проблеми с грамотността. Някои от проблемите са породени от бедността и социалната среда, споделят от системата на образованието.

Стратегията, която представиха от образователната система показа, че мерките, които ще бъдат използвани за повишаването на грамотността сред българите ще бъдат приложени „бавно и постепенно“, без да се бърза, тъй като докладите и анализите на МОН в тази насока ще бъдат готови не по-рано от 2017 година.

Последното международно изследване показа, че близо 40 % от учениците до 15 години изпитват сериозни затруднения с писането и четенето. НСИ алармира пък, че над 110 000 деца са неграмотни, а пък повече от 80 000 граждани не са посещавали никога училище.

Остави твоят коментар

коментар(и)