Categories
Без категория

Последни аплодисменти за Джингиби: Изпратиха по последния му път актьора Илия Добрев – gp-gallery.com

Колеги и приятели се събраха в гробищния парк „Св. Архангел Михаил“ в столичния квартал „Бояна“ за да изпратят в последния му път големия български актьор, режисьор и театрален педагог Илия Добрев /1942 – 2016/, предава bulphoto.

Да изпратят по последния му път колегата си дойдоха ветерани като Латинка Петрова, но и от най-младите актьори, начело с Явор Бахаров, на които Илия е бил преподавател в НАТФИЗ.

Цялото семейство на Добрев работи в гилдията – съпругата Нина е актриса, дъщерята Яна – драматург, а синът Ясен е режисьор.

Последна почит на колегата и приятеля отдадоха Стефан Мавродиев и Марин Янев. Тримата с Илия Добрев доскоро играеха пиесата „Търси се стар клоун“ в малката зала на тавана на Народния театър. „Спираме постановката“, сподели Янев и допълни: „В памет на Илия и защото не можем да си представим друг актьор в тази роля…“

Много колеги на Добрев от Военният театър се изредиха пред ковчега. Сред тях бяха Йосиф Сърчаджиев, Стефка Янорова, Анастасия Ингилизова, Йоана Буковска, Иван Ласкин, Сред сатириците, в чийто състав Добрев играе 4 години, личаха Славчо Пеев, Ивайло Калоянчев, Пламен Марков, Нона Йотова.

Българите ще запомнят Илия с изключителната му роля на Апостола във филма на Вили Цанков „Демонът на империята“. В едно от последните си интервюта Добрев съобщи, че е болен от рак.

loading…