Categories
Без категория

Последната книга на Умберто Еко – есе по „Ад“ на Данте – gp-gallery.com

Цял живот Умберто Еко катереше стълби, за да стига най-високите рафтове в библиотеките, а от два дни пое по стъпалата към небето. Блестящият ум в културата на Европа угасна след битка с рак на панкреаса, продължила две години. Утре в замъка Сфорца в Милано, където са изложени шедьоври на Леонардо да Винчи и Микеланджело, е поклонението му. Церемонията ще е с изцяло светски характер, защото великият писател, семиотик и медиевист остана атеист до края си.

След броени дни в Италия ще излезе последната книга на човека, написал шедьоври като „Името на розата“, „Махалото на Фуко“ и „Нулев брой“. Сборникът Pape Satan aleppe включва непубликувани есета на Еко, съобщи Марио Андреозе от издателство La nave di Teseo. Пред италиански медии той подчерта, че Еко до последно е работел по коректурите и че лично е избрал корицата.

Заглавието на книгата идва от началото на Песен Шеста от „Ад“ на Данте. Pape Satan, pape Satan aleppe! е непреводимо възклицание, с което Плутон изказва удивлението си, като вижда човек да влиза в неговите владения, достъпни само за душите на умрели грешници. Непонятността на думите, с които посреща двамата поети, увеличава ефекта им. Някои тълкуватели, като изкарват думата pape от латинското възклицание papae — какво виждам? — aleppe от еврейското алеф и гръцкото алфа, първа буква от азбуката, която се употребява още със значение на начало, началник, превеждат така стиха:

„Що виждам, що виждате, началниче Сатана?“

Със сигурност почитателите на Умберто Еко ще бъдат предизвикани от този последен негов подарък към тях. В интервю за британския вестник „Гардиън“ преди пет години писателят отхвърли критиките по свой адрес, че бил „твърде ерудиран и философски и непосилен“, а читателите му били „мазохисти“.

„Само издателите и някои журналисти вярват, че хората искат прости неща. Не е така. Хората са уморени от прости неща. Искат да бъдат предизвикани“, смяташе Еко.

Освен собствените си произведения, той остави в наследство още 50 000 тома знание – толкова книги се пазят в двете му библиотеки, според информацията в личния му сайт. Едната е в дома му в Милано, другата – във вилата.

loading…