Categories
Без категория

Поредните обществени поръчки спрени от Борисов – gp-gallery.com

Премиерът Бойко Борисов е разпоредил веднага да се спрат големи обществени поръчки и те да се проведат по новия закон. Това съобщи министърът на финансите Владислав Горанов. Целта е да се разсеят всякакви съмнения за нещо скрито или за задкулисие, когато се разходват големи обществени ресурси, коментира финансовият министър.

Както БЛИЦ съобщи, преди дни Борисов спря обществената поръчка за два лота от магистрала „Хемус”. Сред спрените от премиера поръчки е и тази за нови лични документи на стойност 500 млн. лв.

По думите на Горанов Борисов е разпоредил на министъра на земеделието и храните да прекрати поръчка обявена от Югозападното държавно горско предприятие с предмет изграждане на горска инфраструктура и горски пътища на обща стойност 95 млн. лв.

„Има дебат, че трябва да се спрат още няколко рамкови поръчки, като идеята е всички големи поръчки, които биха представлявали широк обществен интерес, да се повторят по новоприетия закон с новите ясни и прозрачни правила, за да отпадне всякакъв дебат и съмнения по отношение на прозрачността им, да се гарантира в достатъчна степен защитата на обществения интерес и да се постигне най-добрата цена за ресурса, който се влага”, коментира Горанов.

Горанов уточни, че във Варна има няколко големи обществени поръчки, свързани с благоустройството на града, които ще бъдат коментирани.

Искам „Хемус” да го изградим на максимално добра цена и ако зависи от мен, бих предложил препроектиране, което ще отнеме доста време, коментира още Горанов. Според него високата цена, постигната при последния търг, е свързана с изграждането на много тунели и виадукти, които оскъпяват трасето. За съжаление проектирането ще отнеме най-малко две години, което ще забави този проект, коментира още министърът.

Финансовият министър коментира, че предстои преструктуриране на печатница на БНБ, където по информация на БНБ ще отпадне доста сериозна техника и капацитет и ще се структурира ново търговско дружество, което първоначално ще е към министъра на финансите, а след това към МВР.

„С този ресурс ще постигнем по-оптимална цена при изработването на личните документи”, смята министърът.

Въвеждането на новите лични документи, което трябваше да започне догодина, трябваше да доведе до по-високи нива на защита. Освен снимка и подпис в тях ще има и пръстов отпечатък, и електронен чип.

Първите коментари след обявяването на поръчката бяха по-скоро негативни, тъй като това е поредна скъпа промяна в технологията зад личните ни карти през последните няколко години.

„Имаме достатъчно основания в стария и действащия закон за прекратяване на тези поръчки. Винаги има риск от обжалване, но общественият интерес ще надделее и сме готови да минем през този процес в рамките на действащото законодателство”, коментира още финансовият министър.

loading…