Categories
Без категория

„Позата на мъртвеца“ помага при стрес. Ето как! – gp-gallery.com

Ако не сте чували за йогийската поза „Шавасана”, сега е моментът. Наименованието й идва от санскрит и буквално означава „поза на мъртвеца”.

При нея тялото ви е напълно отпуснато, лежите по гръб на земята, а ръцете ви са покрай тялото с отпуснати длани, краката са леко раздалечени, а очите – затворени. Дишането е бавно и дълбоко. Цялото тяло е в пълен релакс. Обикновено това е заключителна асана (поза) за йога практиката и се изпълнява за около 15-20 минути. След тях се чувствате напълно отпочинали и сте като преродени.

Какви са ползите от „Шавасана”?

– Умът се успокоява, отпуска се централната нервна система;

– Понижава нивото на стрес в организма;

– Мускулите се отпускат;

– Намалява бета-вълните в мозъка и преминаването към по-бавни вълни;

– Подобрява продължителността и качеството на съня;

– Намалява главоболието и хроничната умора;

– Помага при депресивни състояния.

С помощта на тази асана тялото ви едновременно усвоява и интегрира наученото в практиката, освен това се освобождава и от излишното, което иначе може и го натоварва физически и психически. Неслучайно някои смятат, че „Шавасана” е най-важната, а и най-трудна за изпълнение поза.
А уроците, на които тя ни учи, са незаменими.

Ето кои са те:

Ти си достатъчен точно такъв, какъвто си

Забравете за сложните пози, стойката на глава, невъзможните усуквания и огъвания. Стремежът към подобни постижения обвързва ума все повече с материалния свят, търсейки признание и в околните. „Шавасана” ни напомня, че това, което можем и правим, е достатъчно.

Тук сме преди всичко, за да бъдем, а не за да правим нещо

„Шавасана” ни помага да се центрираме, да забравим за забързаното темпо, за списъците със задачи, да бъдем тук и сега. Способността ни да усещаме, чувстваме, да бъдем, е най-важна. Когато се научим да бъдем, когато сме центрирани, правенето се случва с лекота и сякаш от само себе си.

„Шавасана” ни учи да се освобождаваме

Да се освобождаваме преди всичко от нещата, които не можем да контролираме, които не са в нашите ръце. Да разделяме периодите на активна дейност и пълен покой. Да даряваме тялото и ума си балансирано и от двете.

Когато умът е тих, чуваме най-добре

Живеем в шумна среда, в която често не чуваме какво ни се говори, а какво остава да чуем вътрешния си глас. Картини, шумове, звуци – всичко това заглушава вътрешното ни Аз. Когато позволим на тялото и ума ни да се отпуснат, започваме да долавяме фрагменти от гласа на истинската си същност. По-лесно взимаме решения и преминаваме препятствията в ежедневието.

Здравето е равнозначно на баланс

Днес светът е обсебен в постигането на перфектно здраве. Броим калории, вдигаме тежести, следим приема на витамини и хранителни вещества. Това е чудесно, но когато този стремеж се превърне в център на ежедневието ни, в мания, тогава нещата излизат извън баланс. „Шавасана” ни заземява, напомняйки ни, че за постигането на хармония е необходимо да се отпускаме толкова, колкото се и напрягаме.

„Всички ще умрем”

Наименованието на позата е действително доста мрачно, но „Шавасана” помага на тялото и ума ни да приемат уязвимостта си, да достигнат до знанието, че всичко е тленно и че можем да сътворим прекрасни неща в настоящия си живот. „Шавасана” ни дава миг, в който да помислим за края, но и за началото на новото, което можем да сътворим още сега.

„Шавасана” е като прераждане

Обикновено излизането от позата става с обръщане на една страна в поза зародиш. Сякаш умираме и се раждаме отново, бодри, умиротворени, с нови сили и положителна нагласа. Няколко минути в тази поза ни помагат да канализираме енергията си и да я насочим към приоритетите в живота си.

Понякога е добре да се отдръпнем от всичко

Не завинаги, а само за момент. И „Шавасана” ни помага в това начинание. Не че трябва само да лежим, да релаксираме или да медитираме. Да имаме и дейност, да работим, но в крайна сметка да постигаме своя баланс. Само така ще усвоим пълноценно уроците на живота, ще усетим в пълнота прекрасните мигове и ще направим място в ума си за нови сили и вдъхновение.

loading…