Categories
Без категория

Парламента пита защо са спрени обществените поръчки – gp-gallery.com

Нито една от парламентарните партии няма представа защо премиерът Бойко Борисов масово отменя обществени поръчки за милиони левове. Министър-председателят не е уведомил никого за решението си и сред управляващите партии и опозицията цари пълно объркване, съобщава Епицентър. бг.

В понеделник бе спрян търгът на магистрала „Хемус“, който е за над 1 млрд. лв. с ДДС. Вчера беше отменена процедурата на МВР за новите лични документи за половин милиард лева и търгове за 90 млн. лв. по линия на Министерство на земеделието и храните. Днес премиерът разпореди спирането на 3 обществени поръчки за 170 млн. лв. на общините Варна и Бургас.

Заради липсата на официална информация, в парламента плъзнаха различни слухове.

От ГЕРБ подкрепиха действията на министър-председателя и обясниха, че за всеки търг, за който в обществото има съмнения за корупция, трябва да бъде прекратяван. Депутати признаха, че в парламентарната група не е обсъждано решението на Бойко Борисов. Премиерът е доказал, че винаги взема мерки, когато има съмнения в медиите, каза пред Епицентър.бг зам.-председателят на парламентарната група Красимир Велчев. На въпрос защо допреди седмица се считаше, че търговете са безспорни, той припомни, че на сутринта на 20 февруари 2013 г. никой не е знаел, че Бойко Борисов е решил да подаде оставката на първия кабинет на ГЕРБ след режисираните улични протести срещу цената на тока.

В Реформаторските блок са убедени, че причините могат да се търсят и в приетия наскоро нов Закон за обществените поръчки, който дава изключителни правомощия на възложителя да прецени сам кой може да бъде допуснат до обществените поръчки и кой не. Реформатори развиват и тезата, че е възможно да има връзка със срещата на премиера с българите в Лондон, която бе превърната в цирк от активисти на БСП и „Атака“

В БСП смятат, че спирането на държавните търгове е свързано с намерението на Брюксел да продължи наблюдава изкъсо съдебната реформа и борбата с корупцията. Според бившия външен министър Кристиян Вигенин обаче по-вероятна е версията, че правителството иска процедурите да минат по новия Закон за обществените поръчки, който дава права на възложителя сам да прецени дали кандидат, който е извършил нарушение или престъпление, може да бъде допуснат до участие. Депутатът смята, че действията на правителството са пиар ход, чрез който ще се имитира борба с корупцията и в същото време правилните фирми ще спечелят милионите държавни пари. Ще бъде интересно да видим кои фирми ще строят „Хемус“, каза Вигенин.

От Реформаторския блок пък допуснаха, че отменянето на търговете е свързано със събитията в ДПС и срещата на премиера с българската общност в Лондон. „За най-точна информация трябва да се пита пресслужбата на Министерски съвет“, каза депутатът Гроздан Караджов.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев пък заяви, че премиерът Бойко Борисов върви по ръба на закона със спирането на няколкото обществени поръчки, но трябва да бъде подкрепен. Днес Кънев коментира във Фейсбук, че в личен разговор с премиера е изразил подкрепата си, независимо от „опозиционната ни линия като партия“.

Чиновници решават коя фирма е „надеждна“ и коя не

В раздел „Доказване на надеждност“ на новия Закон за обществените поръчки се предвижда възложителят – най-често чиновници в институциите, да преценят дали степента на изброени в списък нарушения и престъпления и предоставени доказателства са достатъчни основания за допускането на даден кандидат.

Сред нарушенията и престъпленията са участие в организирана престъпна група, подкуп, престъпление против финансовата, данъчната или осигурителната система, включително изпиране на пари, престъпление против стопанството, престъпление против собствеността, престъпление, има задължения по смисъла на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс към държавата и/или към община и аналогични задължения за данъци или вноски за социалното осигуряване съгласно законодателството на държавата, в която кандидатът или участникът е установен, освен ако е допуснато разсрочване, отсрочване или обезпечение на задълженията; видът и размерът на задълженията следва да са установени с влязъл в сила акт на компетентен орган или да са доказани от възложителя с подходящи средства.

loading…