Categories
Без категория

Паметникът на Васил и Жоро Илиеви в човешки ръст е готов – gp-gallery.com

Паметникът на Васил и Жоро Илиеви е готов, съобщава „България Днес“. Той ще бъде монтиран в средата на март в Кюстендил. „Забави ни лошото време. Имахме намерение да го сложим за рождения ден на Васко (22 януари), но скулпторът не беше готов. Сега обаче всичко е окей“, разказа Росен Карана, човекът заел се да възроди ВИС.

Той поясни, че точната дата ще бъде уточнена допълнително, тъй като се очакват да присъстват стари висаджии, някои от които живеят в чужбина. Трябвало всички да отговорят кога ще могат да пристигнат у нас. По непотвърдена информация част от някогашните местни босове на ВИС от различните градове днес са в Южна Америка, Кипър и Германия.

В началото имаше спорове дали паметникът да бъде в София или в Кюстендил. Самият Карана обаче настоя той да бъде вдигнат в родния град на братята. Там бе купен парцел с тази цел, за да не може община или държава да се противопостави на монтажа.

Все още новите висаджии пазят в тайна как ще изглежда монументът. Единствено се знае, че ще е с размери на човек.

Паметникът на босовете бе финансиран с дарения. Когато кампанията стартира, инициаторите регистрираха истински наплив от желаещи да дадат пари.

„Набираме средства чрез дарения не защото нямаме пари. Просто много хора се разсърдиха, че не могат да се включат, и затова предоставих тази възможност – всеки, който има желание, да даде колкото може, за да се почувства съпричастен“, обясни тогава Росен Карана.

loading…