Categories
Без категория

Очевидка на атентата в Анкара: Сестра ми мина на метри от взривовете, още ни е страх да излезем на улицата – gp-gallery.com

Атентатът в Анкара отшумя също толкова бързо, колкото и атаките в турската столица от октомври миналата година и на площад Султан-ахмет в Истанбул. Терорът обаче бележи все по-дълбоко живота на обикновените хора.

Хатидже Алгач е бивш журналист в българска редакция на Турското радио и телевизия. Атаката от 17 февруари я заварва вкъщи и телефонът започва да звъни непрекъснато.

„Мен ме търсеха приятели от Истанбул, от Чорлу, приятелите ми от София, от Варна мои състуденти. Най-страшното от този ден е мисълта, че е можела да загуби сестра си“, казва Хатидже пред БНТ.

„Сестра ми с колата е минала много близо до мястото на атентата и тя казва, че шумът, който са чули, е бил страшен“, добавя тя.

На пръв поглед Анкара е спокойна в съботния ден – първият почивен след атаката. Но в очите на хората продължава да се чете един въпрос – Дали ще ударят пак?

„Страх ни е да излезем по улиците, постоянно в социалните медии се повтаря гражданите да не ползват метрото, моловете, но животът продължава и няма как“, казва още тя.

Според турските власти отговорност носят кюрдски сепаратисти. Хатидже се преселва в Турция от Шумен през 82-ра – точно в десетилетието, белязано от кърваво насилие между турските сили за сигурност и кюрдските сепаратисти, което отнема живота на около 40 хиляди души. Само две години преди тя да дойде да живее в Анкара е извършен превратът на генерал Кенан Ервен.

„Вече се бяха поуспокоили нещата и въобще не изпитвахме страх. Разбира се, с времето в югоизточен Анадол имаше терористични актове, но в големите градове и в Анкара не сме усещали нищо такова“, посочва Хатидже Алгач.

Нападението с кола-бомба показва, че насилието вече се прехвърля от югоизточна Турция към големите градове.

„Обезпокоени сме за бъдещето дали ще се дестабилизира Турция. Все пак този въпрос ни безпокои, но засега не можем да намерим отговор, но вярваме, че турските власти ще вземат решение“, заявява бившата журналистка.

Хатидже се надява мирните преговори между управляващите в Анкара и кюрдските сепаратисти да бъдат възобновени. Сега турският народ е в мъка, а страхът управлява страната, казва Хатидже.

loading…