Categories
Без категория

Оценяването на активите на банките започва – gp-gallery.com

От днес започва оценката на качеството на активите на банките в България, съобщи БНР. Към края на декември печалбата в банковата система е 898 милиона лева. Необслужваните кредити са за малко над 11 милиона лева.

И от БНБ, и от банковите среди са подчертавали, че въпреки кризата в Гърция и затварянето на КТБ, която беше четвъртата по големина банка, банковата система у нас е стабилна, добре капитализирана и много ликвидна.

Оценката на качеството на активите ще се извършва от одиторски компании, с които банките са сключили договори и са получили одобрението от БНБ. Тя ще се извърши по методологията на Европейската централна банка, съобразена с българските условия.

Оценката на качеството на активите ще е в основата на стрес – тестовете в банковата система, резултатите от които ще бъдат оповестени през август.

В бюджета за тази година е предвиден капиталов буфер от 2,5 млрд. лева за евентуални проблеми след оценяването на здравината на банките. Повечето експерти обаче са категорични, че до използването им едва ли ще се стигне.

Миналата година бе приет и законът за преструктуриране на банките, което дава допълнителна сигурност, категорични са банковите експерти.

Оценка на качеството на активите ще се проведе и при застрахователните и пенсионните компании. За тях обаче е отговорна Комисията за финансов надзор.

loading…