Categories
Без категория

От следващата година заплатата на медицинските сестри става 1000 лева

Средната заплата на медицинските сестри ще бъде 1000 лева от 2016 година.

Това е обещал здравният министър Петър Москов в специално интервю за вестник „Стандарт“. Той е посочил, че увеличението на паричното възнаграждение е необходимо, тъй като броят на медицинските сестри в момента е едва 29 000, почти колкото са и лекарите в страната, а техният брой трябва да бъде двойно по-голям, за да могат пациентите да получават адекватно обслужване.

В момента заплатата на медицинските сестри е 400-500 лева, което ги принуждава да си търсят втора работа или да бягат в чужбина. Освен това, средната им възраст е 50 години и поради тази причина от следващата година ще бъде увеличена двойно заплатата им, за да се стимулира интересът към тази професия.

Планира се и увеличение на заплатата на акушерките, които в момента са едва 4 000 в цяла България, а 1 000 от тях отдавна са навършили възрастта за пенсиониране. За този проблем се говори усилено през последните няколко дни, поради нестабилното поведение на акушерката Емилия Ковачева, която преби новородено дете, тъй като не издържала на напрежението, на което била подложена по време на поредната си 24-часова работна смяна.