Categories
Без категория

От МОН твърдят, че не продават отговорите на матурите

Тя не е съгласна с информацията представена от Нова телевизия.

Заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева категорично отхвърли „разкритието“, което направиха журналистите от Нова телевизия, които си закупиха верните отговори на матурата срещу 100 лева. От репортажа стана ясно, че в схемата са замесени и квестори, които решават матурите и след това чрез поставени лица изпращат решенията на задачите на хората, които са си платили за тях.

Кастрева разви теория, че вероятно някой от зрелостниците по-бързо е решил матурата, след което е изпратил верните отговори до останалите и не вярва в схемата да са замесени учители. Тя посочи, че колегите, които измислят задачите нямат нищо общо с останалите комисии и разкри, че със задачите са разполагали само 10 души – тя, министърът, двама представители на МВР и още 5-6 души от колегията.

На вчерашните матури са били хванати едва 43-ма души да преписват, на които моментално са им анулирани работите и конфискувани пищовите. Освен това е имало и изгонен квестор, който е бил заловен да излиза от стаята и да говори по телефона.