Categories
Без категория

От какво зависи траекторията на футболната топка?

На всеки 4 години се провежда ново Световно първенство. Най-добрите играчи на планетата се събират, изпълняват свободни удари, дузпи, фалове и се опитват да го правят с определена точност, на определено място. За всяко издание на турнира се изработва нова футболна топка.

Ако обаче се случи така, че топката да не отива на правилното място, започва една игра на обвинения. Ставали сме свидетели как цялото първенство е поставяно под въпрос, защото има съмнения, че топката не е наред.

Оказва се обаче, че това не е просто търсене на оправдание. Учените са стигнали до някои изводи в това отношение. Има една променлива, която влияе много на траекторията и нейната предвидимост. Това е повърхността на топката. Колкото по-гладка е топката, толкова по-трудно се контролира. Една такава топка е „Jabulani” от 2010 година. Този въпрос е много интересен за всички фенове на спортните залагания в Sportingbet и останалите букмейкъри.

Магнусовият ефект!

Фалцовите удари се основават на „ефекта на Магнус“. Той е забелязан за пръв път от Исак Нютон. Той е видял, че при игра на тенис, топспин удара кара топката да отива надолу, докато при бекспин удар, топката изправя траекторията си.

Във футбола забелязваме подобно нещо да се случва при корнери, изпълнения на фалове, пасове и като цяло при изстрели на топката. Футболистът насочва въртенето на топката, за да създаде ротация, която променя нейната траектория. При стандартен удар с десен крак, топката се движи от дясно наляво. При удар от левичар, топката се върти от ляво надясно. При една стандартна топка, със стандартни шевове и повърхност, всичко е нормално.

Ако обаче топката е гладка, пресъздаването на ефекта е по-трудно. Слоят, който се получава между топката и въздуха от въртенето е по-различен. Този граничен слой на места е гладък (ламинарен), но на места става турбулентен, появяват се завихряния на въздуха.

Именно от това колко гладка е повърхността, зависи къде ще се получи промяната между ламинарно и турбулентно състояние. Ако променим големината на шевовете, тяхното разположение и големина, всичко се променя. Тогава гореспоменатата традиция започва да работи на обратно и топката става неконтролируема.

Нещата обаче не са толкова прости.

Понякога футболистите умишлено се опитват да предадат по-малко въртене на топката. Точките, за чието разпределени заговорихме по-нагоре са разположени по различен начин от противоположните страни на топката. Тогава за въртенето не отговаря слоят, за който казахме, а движението на въздуха около топката. Разбира се, ако то е променливо и въртенето на топката ще се променя.

Ако вие сте от хората, които умеят да предвиждат движението на топката, то може да използвате това си умение да спечелите пари. Разгледайте предложенията на Sportingbet.

Остави твоят коментар

коментар(и)