Categories
Без категория

Одобриха третият спасителен пакет за Гърция

Гърците получават 23 милиарда до 20 август.

Еврогрупата е одобрила отпускането на третият спасителен пакет за Гърция в размер на 86 милиарда евро. На заседание продължило на 6 часа беше взето решение да се отпуснат още пари на южните ни съседи, с които да се разплатят на Европейската централна банка и същевременно да бъдат приложени мерки за укрепването на гръцките банки.

До 20 август на правителството на Ципрас ще бъдат отпуснати 26 милиарда евро. След което през октомври ще бъде направена щателна проверка, която да покаже как се изпълняват реформите. Гръцкият финансов министър Евклид Цакалотос обеща, че финансовата система на балканската страна вече ще бъде много по-стабилна и ще се извърши рекапитализация на банките.

Генералният директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард поздрави Еврогрупата за постигнатото споразумение, но поиска значително опрощаване на гръцкият дълг. Според него Гърция се нуждае от помощ, за да възстанови жизненоспособността на дълга си и би било стъпка в положителна насока, ако европейските партньори на южните ни съседи опростят част от него.

Остави твоят коментар

коментар(и)