Categories
Без категория

Обявиха бедствено положение в Берковица

Обявиха бедствено положение в община Берковица.

След проливните дъждове, които се изляха в цяла България през последните две денонощия, беше обявено ново бедствено положение – в Берковица. На места в тази част на страната дъждът е достигал до 50 литра на квадратен метър. Общината е взела мерки за евакуация на част от жителите, които се намират в близост до Берковската река, където положението в момента е най-критично.

Преливането на реката е причинило наводнението на площада и няколко улици на града. До момента са регистрирани няколко пострадали къщи, като в най-скоро време се очаква тяхната бройка да се увеличи. Потърсена за коментар от Нова телевизия, кметицата на община Берковица Димитрина Каменова заяви:

„По последни данни имаме около 70-80 пострадали къщи. Една, от които е пред срутване, но за съжаление в момента не можем да направим нищо, тъй като трябва да се оттече водата, за да стигнем до тях.“

Освен това тя спомена, че по-голямата част от водата идва от Балкана, а не от падналите дъждове. Също така допълни, че общината е взела всички мерки за почистването на речните канали и корита още миналата година.